Venecija: Svjetska premijera serije Jasmile Žbanić

0
21

Međunarodni filmski festival u Veneciji  počinje večeras, a u konkurenciji za nagradu “Zlatni lav” naći će se 23 ostvarenja.

Ove godine Festival će biti s manje zvijezda zbog štrajka u Holivudu i s više kontroverze zbog selekcije filmova.

Kontroverzni reditelji

Očekuje se da će zbog izbora kontroverznih reditelja, poput Romana Polanskog i Vudija Alena (Woodie Allen), ovogodišnje izdanje teći u drugačijoj atmosferi, smatra francuski list “Figaro”.

Jasmila Žbanić. AP

I BiH na ovom slavnom festivalu ima svog predstavnika.

Igrana serija “Znam kako dišeš”, koju je Jasmila Žbanić kreirala zajedno sa suprugom Damirom Ibrahimovićem, uvrštena je u glavni program 80. izdanja Venecija Film Festivala i svjetsku premijeru imat će 6. septembra. Reditelji serije su Alen Drljević i Nermina Hamzagić, a scenaristica Elma Tataragić.

Glumačka ekipa

Ovo je prvi put da će jedna TV serija s ovih prostora svoju svjetsku premijeru doživjeti u sklopu jednog od najvećih svjetskih festivala koji će se održati od 30. avgusta do 9. septembra.

U seriji igraju: Jasna Đuričić, Lazar Dragojević, Ermin Bravo, Mirvad Kurić, Kemal Rizvanović, Selma Alispahić, Emir Hadžihafizbegović, Jelena Kordić-Kuret, Jasna Žalica, Tatjana Šojić, Izudin Bajrović, Boris Isaković, Faketa Salihbegović-Avdagić, Dino Bajrović, Lana Stanišić, Boris Ler, Rijad Gvozden i drugi.