Neka za večerašnji iftar zamirišu zapečene mesne okruglice sa sirom

0
86

Mesne okruglice mogu se pripremiti na bezbroj načina i svaki od njih ima svoje prednosti – neki su brzi, drugi ekonomični, neki su raskošni, drugi dijetalni…

Jedan od najboljih načina za njihovu pripremu je u receptu koji vam donosimo. Zahvaljujući bogatom umaku i obilnoj količini sira, niko neće primijetiti da ste se odlučili na mali zaokret po pitanju izbora mesa.

Ono što nam je posebno drago kod ovog jela je što su okruglice zapečene u pećnici, što umaku daje posebno finu notu, a okruglice čini tako mekima da se tope u ustima.

Zapečene mesne okruglice sa sirom

Sastojci: 

  • 500 g mljevenog mesa
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 1 glavica luka
  • 4 čena bijelog luka
  • 2 kašičice origana
  • 1 kašičica soli
  • 1/2 kašičice bibera
  • 1 jaje
  • 60 g naribanog parmezana
  • 60 g krušnih mrvica
  • 2 kašike svježeg bosiljka
  • 100 ml mlijeka (ili vode)

Umak:

  • 800 g paradajza
  • 2 kašike paste od paradajza
  • 1 kašičica origana
  • 1 kašika svježeg bosiljka
  • 1/2 kašičice soli
  • 1/4 kašičice bibera
  • 1/2 kašičice šećera

Dodatno:

  • 250 g mozzarelle
  • šaka ribanog parmezana
  • svježi peršun
  • svježi bosiljak

Priprema:

Pirjajte nasjeckani luk dok ne omekša, dodajte bijeli luk i pirjajte dok ne zamiriše. Malo ohladite pa pola mješavine dodajte mesu, zajedno sa origanom, soli, biberom, jajem, sirom, krušnim mrvicama i bosiljkom (ili peršunom). Dodajte pola mlijeka pa promiješajte rukama i zatim dodajte ostatak mlijeka i miješajte dok se svi sastojci ne sjedine, ali nemojte pretjerati s miješanjem jer će mesne okruglice biti žilave.

Pomoću kašike oblikujte okruglice, poprskajte ih uljem pa ih kratko zapecite na tavi u nekoliko tura. Pospremite sa strane, a u istu tavu ubacite preostalu mješavinu luka i bijelog luka, dodajte paradajz i pastu od paradajza, bosiljak, sol, biber i šećer. Kuhajte dok se ne malo ne zgusne.

Ulijte umak u posudu za pečenje, po vrhu poredajte okruglice, prekrijte ih mozzarellom i zapecite u pećnici zagrijanoj na 210 stepeni dvadesetak minuta. Još vruće pospite parmezanom i sjeckanim peršunom, ukrasite bosiljkom i poslužite uz tjesteninu ili salatu, piše slobodnadalmacija.hr.

Radiosarajevo.ba