Iz europskog Plana rasta za zapadni Balkan za BiH 969 miliona eura?

Bosna i Hercegovina bi, u okviru novog plana za rast Zapadnog Balkana od ukupno šest milijardi eura u naredne četiri godine, trebalo da dobije 969 miliona eura, Srbija će moći računati na milijardu i 630 milijuna eura, Albanija 924, Sjeverna Makedonija 807, Kosovo 888 i Crna Gora 388 miliona eura, objavila je Radio-televizija Srbije (RTS), prenoseći izvore iz Bruxellesa.

Ovaj iznos utvrđen je na osnovu procjene Europske komisije koja u obzir uzima broj stanovnika i visinu BDP-a.

Europski parlament odobrio je 24. aprila Plan rasta za zapadni Balkan koji regiji treba da osigura dvije milijarde bespovratnih sredstava i četiri milijarde povoljnih kredita u periodu od 2024. do 2027. godine.

Nakon što je Europski parlament dao zeleno svjetlo za plan rasta, očekuje se da tu odluku formalno potvrdi Vijeće ministara EU 7. maja. U tom slučaju, prve uplate mogle bi da se očekuju prije ljetnje pauze, navode u Bruxellesu.

Zemlje regije treba da ispune niz kriterijuma kako bi iskoristile paket financijske pomoći, koji se odnose na vladavinu prava, poštovanje principa demokratije, institucionalne reforme i poduzimanje neophodnih koraka kako bi se osiguralo da sredstva ne budu zloupotrijebljena.

Pored kriterijuma koji se odnose na reforme i vladavinu prava, postoje i kriterijumi političke prirode.

Također se ističe i značaj usklađivanja zemalja zapadnog Balkana sa zajedničkom vanjskom i sigurnosnom i politikom EU.

Izvor: BHRT

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print