SBK: Minerali, drago i poludrago kamenje privlače goste iz cijeloga svijeta

0
88

U Kreševu se već tradicionalno u oktobru organizira „Sajam minerala, dragog i poludragog kamenja“ koji tradicionalno okuplja zaljubljenike u potrazi za ovakvim vrstama kamenja i ruda.

Brojni eksponati

Zavičajna udruga (ZU) „Kreševski citrin“ već 15. godinu zaredom organizira ovaj sajam, a kako su nam rekli, svake godine interesiranje, ali i broj posjetilaca raste. Osim zaljubljenika u minerale i drago kamenje, sajam posjećuju i grupe učenika, studenata i članova pojedinih udruženja.

Kako smo saznali od Žarka Bešlića, predsjednika ZU „Kreševski citrin“, i ove godine će na sajmu biti izloženi eksponati iz cijelog svijeta, ali i makete Kreševljaka Ante Buzuka kroz koje prikazuje rudarski razvoj ovoj kraja.

– Sajam će se održati 20. i 21. oktobra u holu OŠ „Dr. Boris Ćorić“. Sajam će prvi dan, u subotu, biti otvoren od 10 do 19 sati, dok je u nedjelju planirano zatvaranje u 16 sati – kazao je Bešlić.

Poziv posjetiocima

Iz ZU „Kreševski citrin“ pozivaju sve ljubitelje druženja, dragog kamenja i minerala da im se pridruže na ovom sajmu, a ujedno i da se educiraju o rudarskoj historiji ovog kraja.

Ulaz za odrasle iznosi 3 KM, dok je za djecu, studente i penzionere cijena 1 KM