Pročišćen put od snijega do Prokoškog jezera: Vazdušna banja privlači goste

0
33

Prokoško jezero se nalazi na planini Vranici, kojeg zovu još i Gorsko oko, a udaljeno je 23 kilometra od Fojnice. Kao magnet privlači goste sa sve četiri strane svijeta.

Do ovog prirodnog dragulja se dolazi od Fojnice asfaltnom trakom do Tovarišta, a onda odatle makadamskim putem uz riječicu Jezernicu preko Vlaške ravni i Hrida, kada vam zastaje dah. Kad ugledate Prokoško jezero i katune nanizane kao niska đerdana oko jezera.

Ljubitelji prirode

Posljednjeg radnog dana u petak 14. maja ove sedmice je prošišćen put do ovog prirodnog dragulja, uradila je to mašina „Šumarije“ Fojnica koja je probila na nekoliko mjesta smetove i led koji je spriječavao da ljubitelji prirode dolaze na Prokoško jezero.

Sada je put do Prokoškog jezera prohodan pa čak i za automobile. Iako je kišan vikend, već nekoliko ljubitelja prirode sa svojim četverotočkašima boravilo je na Prokoškom jezeru.

Tradicija mještana

Po tradiciji mještani MZ Prokos polovinom mjeseca maja idu u svoje katune, vode i stoku gdje borave tu do prvih mrazeva i snijegova. Ove godine će to uraditi malo kasnije, dok okopni snijeg i krene vegetacija.

Kako su nam kazali neki od posjetitelja Prokoškog jezera, već sada vikendom ima nekoliko mještana koji tu borave.

Svi se nadaju da će i pored pandemije koronavirus veliki broj domaćih i stranih gostiju uživati u ljepoti prirode ove sezone u vazdušnoj banji na Prokoškom jezeru.