Pećina sa špiljskim ukrasima kod Bihaća uskoro bi mogla postati novi turistički biser Krajine

0
20

Osim ljepote rijeke Une Krajina će za turiste uskoro imati novu atrakciju koja će se posebno svidjeti ljubiteljima speleologije s obzirom da su predstavnici Grada Bihaća i Turističke zajednice istražili pećinu Grmušu za koju se do nedavno nije ni znalo.

Riječ je o neistraženoj pećini koja je duboka nekoliko stotina metara, a s obzirom da je nedavno otkrivena predstavlja jedinstvenu prirodnu atrakciju Grada Bihaća koja bi uskoro mogla biti dostupna i turistima koji osim rijeke Une, prirode, historijskih tvrđava, vole i prošetati pećinama.

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić nedavno je s Arminom Amdžićem, v.d. direktorom Turističke zajednice Grada Bihaća, članovima Savjeta MZ Srbljani i uposlenicima Unsko-sanskih šuma, GSS Bihać i gradskim vijećnicima obišao je lokalitet pećine te ostao impresioniran njenim sadržajem koji je nastajao stotinama godina.

“Zahvaljujući vijećniku Nijazu Malkoču i njegovim mještanima iz Srbljana posjetili smo ovu jedinstvenu prirodnu špilju do koje vodi odlična planinarska staza koja će uskoro biti označena, a pristupiti ćemo kasnije i uređenju ulaza u špilju koja je izuzetno zahtjevna za obilazak, ali jednom kada je posjetite vidjeti ćete zaista predivan prirodni biser”, kazao je Amidžić.

Dodao je da je pećina impozantna i da posjeduje potencijal da se turistički valorizra kroz narednih nekoliko godina.

“Tokom ove godine pokušat ću organizirati dolazak speleologa koji bi nam mogli dati više informacija o strukturi pećine i njenom nastanku. Trenutno je vrlo važno da u suradnji sa mještanima pokušamo zaštiti pećinu kako ne bi došlo do njene devastacije od neodgovornih pojedinaca. Označavanje, mapiranje, osvjetljenje i mini pješačka infrastruktura je nešto čemu bi u konačnici trebali težiti, što će naranvo ovisiti o sredstvima, ali uz dovoljnu dozu volje mislim da u tome možemo uspjeti”, zaključio je naš sagovornik.

klix.ba