Sarajevo: Godišnji sastanak i poslovni forum EBRD-a

0
8

Godišnji sastanak i poslovni forum EBRD-a za ovu godinu počinje danas u Sarajevu i trajaće do četvrtka, 9. maja.

Očekuje se oko 2.000 učesnika, uključujući lidere šest balkanskih zemalja, kao i više od 900 predstavnika poslovne zajednice iz 38 ekonomija u kojima je EBRD aktivan.Predsjednik Evropske banke za obnovu i razvoj Suma Čakrabarti rekao je da su godišnji sastanak i poslovni forum EBRD-a prilika za BiH da se predstavi kao mjesto u kojem se može poslovati.

“Mi vam postavljamo pozornicu i molimo vas da je iskoristite”, naveo je Čakrabarti za “Nezavisne novine” uoči ovog velikog skupa.On ističe da je ova banka na Balkanu prošle godine investirala više od 1,1 milijardu evra, a da je u BiH bilo 200 miliona evra novih investicija.

Govoreći o projektima koje EBRD podržava u regionu, a posebno u BiH, Čakrabarti navodi da su prošle godine pojačali aktivnosti i investirali više od 1,1 milijardu evra u 67 projekata.“Mi smo dugogodišnji partner u regionu i posvećeni smo jačanju ekonomije koja će omogućiti ljudima, posebno mladima, da primijene svoje talente i uživaju u plodovima svog rada u vlastitoj zemlji. Potreban nam je snažan rast kako bismo mogli finansirati potrebe tih zemalja, ali je važno i da to bude održiv i uključiv razvoj kako bi koristi od toga imali obični ljudi. Naši prioriteti su razvoj privatnog sektora kao motor rasta, radna mjesta i inovacije”, kaže on.

Čakrabarti napominje da EBRD veoma blisko sarađuje sa vlastima u BiH na svim nivoima, bez obzira na to da li je riječ o BiH, entitetskom, kantonalnom ili lokalnom nivou, ali da sarađuje i sa poslovnom zajednicom.

“U potpunoj smo saglasnosti sa svima da cilj mora biti ekonomija koja će omogućiti ljudima, posebno mladim, da primijene svoje vještine. EBRD je vaš prijatelj, promoter i podrška BiH. Ovdje smo da bismo vam pomogli da savladate ključne izazove sa kojima se zemlja suočava. To su razvoj privatnog sektora, evropske integracije i ekološki prihvatljiva ekonomija”, poručuje on.

izvor:BHRT