Opet tema Dodik i njegovo djelovanje: “On je najveći politički problem u ovoj zemlji”

0
59

Osim što je tema gotovo svih političara u Federaciji BiH, ali i opozicije u Republici Srpskoj, o Miloradu Dodiku i njegovom političkom djelovanju, razgovarali su i američki državni sekretar i njemačka ministrica vanjskih poslova u Washingtonu. Razgovarali su o situaciji u Bosni i Hercegovini i naglasili da je Dodik najveći politički problem u ovoj zemlji. U međuvremenu Dodik nastavlja s provokacijama u nedostatku čvršćeg odgovora pravosuđa, međunarodne zajednice, ali i političkog jedinstva u Federaciji BiH.

“Analena Baerbock je slagala. A kada laže američkog državnog sekretara, onda je to velika laž”, kaže Dodik. Dotok njemačkog novca nije obustavljen njemu, tvrdi, nego građanima. Za novcem ne žali, jer ruku spasa pružila je Mađarska.

“A šta vi to hoćete, mislite da ćete vašim kreditima kupiti našu slobodu i ukinuti RS, eto nećete, šta mislite da ja treba da prihvatam taj vaš novac i da prihvatim Schmidta, eto neću, i šta sad. Onda ode Bearbokova koja pada u Njemačkoj, koja je zavalila do mjere da svi pričaju o krizi u Njemačkoj, zahvaljući njenoj politici i ona ode sad i kleveće Milorada Dodika u Wahingtonu”, rekao je Dodik.

Tolerisanje Dodikovih poteza

Samo dan nakon što je njemačka Vlada poslala poruku Dodiku kako su njegovi planovi za hapšenje visokog predstavnika, Nijemca, Christiana Schmidta, antidejtonsko ponašanje, uslijedio je susret na visokom nivou. Očito je ministrica diplomatije Analena Bearbock odlučila o svemu razmijeniti mišljenja s kolegom Blinkenom.

“Cijenimo njemačko liderstvo kada je riječ o ograničavanju novčanih tokova predsjedniku RS Dodiku, također i po pitanju ponovnog pridruživanja Althei i razgovarali smo kako EU može održavati pritisak na aktere koji BiH izlažu velikom riziku, prije svega gospodinu Dodiku koristeći sve neophodne alate”, kazao je Anthony Blinken, američki državni sekretar.

Čitava priča djeluje kao da Dodika nije zabrinula, no svakako jeste nasmijala.

“Da vam kažem da sam bio zatečen kad sam čuo da u Washingtonu Blinken pominje tečno Dodik, mislim jest da je negativno ali eto nek je i tako pa nek je u Washingtonu”, rekao je predsjednik RS.

Međunarodna zajednica, mišljenja su mnogi, predugo je tolerisala Dodikove antidejtonske poteze. Visoki predstavnik sve više gubi kredibilitet. Kako onda zaustaviti Dodika?

“Provocira konfronataciju s međunarodnom zajednicom u BiH, to je bezobzirno i vodiće do izolacije ili gore po RS. Zašto to radi? On pokušava izbjeći ličnu odgovornost. Kako on to radi? Prezentira sebe kao avatara srpskog naroda, misli da je car Lazar, i traži od svih da izađu na Kosovo i bore se za njega”, naveo je Michael Murphy, američki ambsador u BiH.

Ipak za neke, krila Dodiku najviše daju mlake reakcije koalicionih partnera iz Federacije BiH. Dva člana Predsjedništva, Komšić i Bećirović, boraveći na Vlašiću, gdje se odavala počast Armiji Republike BiH, poslali su, između redova, poruke i vladajućim u Federaciji BiH.

“Neću da razgovaram ni s kim ko je prešao crvenu liniju. Neću da me lažu, poštujem silu koja stoji na njihovoj strani ali ne dozvoljavam nakon svega što smo prošli, što sam prošao da i dalje misle da sam samo jedan glupi Bosanac”, istaknuo je Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Denis Bećirović, član Predsjedništva BiH je naveo da u ovim teškim vremenima “nama ne trebaju podjele među snagama koje se bore za državu, stranački prvaci bh. orjentacije više napadaju jedni druge nego što se suprotstavljaju rušiteljima države, žalosno i opasno.”

Sastanak koalicije 25. septembra

Na jedinstvo probosanskog bloka poziva i Bakir Izetbegović. No, niko mu ne odgovara.

Takvi prijedlozi SDA traju odavno, dakle ja zovem na probosanski blok godinama, međutim bilo im je preče doći do vlasti, do nekih fotelja, izgurati uz pomoć HDZ i SNSD, međunarodne zajednice SDA i doći do fotelja. OK, došli su do fotelja hajde da sad branimo BiH”, kazao je Bakir Izetbegović, predsjednik SDA.

I dok traju verbalni ratovi i napadi na državne institucija, jedan od ključnih političkih lidera, vješto se drži po strani.

“Ja nikad ne komentiram bilo koga, apsolutno bilo koga ni Schmidta ni Dodika, bilo koga drugog. Mi radimo svoj posao, imamo svoj plan, imamo svoje vrlo jasne zadatke kroz izvršnu, zakonodavnu vlast, to ćemo raditi dalje, a svi oni koji imaju luksuz da mogu raspravljati po čitav dan s vama novinarima, neka raspravljaju, ja se time neću baviti“, rekao je Dragan Čović, predsjednik HDZ BiH.

Svako ima pravo raditi šta hoće, dodao je Čović odgovarajući na pitanje o prijetnjama SNSD-a da će blokirati rad državnih institucija. Možda bi sastanak koalicionih partnera zakazan 25. septembra mogao riješiti neke dileme.

izvor: N1