Iduće godine počinje izgradnja mosta između BiH i Crne Gore na Šćepan polju

0
29

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Edin Forto najavio je da će BiH i Crna Gora iduće godine započeti izgradnju međudržavnog mosta preko rijeke Tare na lokalitetu Šćepan polja.

Nakon sastanka s ministrom prometa i pomorstva Crne Gore Filipom Radulovićem, Forto je naveo da je BiH spremna da podrži i crnogorsku inicijativu o Jadransko-jonskoj autocesti, kao i izgradnju ceste iz CG u BiH preko Pljevlja prema Čajniču i Goraždu.

“Nastavit ćemo saradnju i već sljedeće sedmice u Skoplju nastavljamo radne sastanke s Evropskom komisijom, nakon čega slijedi i uzvratna posjeta Podgorici”, rekao je Forto.

Radulović je istakao da će izgradnja mosta na Tari riješiti višedecenijski problem infrastrukture na tom području i dodao da bi izgradnja Jadransko-jonske autoceste doprinijela većem ekonomskom rastu u BiH i Crnoj Gori.

Pojasnio je da bi brza cesta od Pljevlja prema Goraždu otvorila put od Sarajeva do autocete Bar – Boljare, te zahvalio ministru Forti na korektnoj saradnji i pozvao ga u službenu posjetu Crnoj Gori.

Šef Ureda Svjetske banke za Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru Kristofer Šeldon najavio je da će ta institucija, zajedno s Evropskom bankom za obnovu i razvoj, finansijski podržati infrastrukturno povezivanje dviju zemalja.

Šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU ambasador Johan Zatler istakao je da će i Unija podržati povezivanje dviju zemalja za čim postoji velika potreba zbog lošeg stanja postojeće infrastrukture.

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Čubrilović pozdravio je usaglašene projekte i najavio podršku njihovoj realizaciji.

Izvor: BHRT/Fena