Doček Nove godine u BiH

0
66

Građani BiH s umjerenim optimizmom ušli su 2014. godinu. Javni doček Nove godine upriličen je u mnogim bh. gradovima, i ovoga puta uz masovnu upotrebu pirotehničkih sredstava.

 

 „Želje za 2014. godinu? Dobro zdravlje svima, a onda i posla za našu omladinu, da mladi ne odlaze iz ove naše lijepe zemlje. Nadam se da će 2014. biti bolja, da će naši političari konačno početi raditi za dobrobit svih nas, a ne samo za sebe. Vidite da pojedinci zarađuju i po 40.000 maraka mjesečno, da naši političari godinama primaju velike plate, a šta nam nude osim mržnje i neizvjesnosti? Ništa. Predugo to traje i zato se nadam da će ova 2014. godina ipak biti prelomna za BiH“, kaže D.S. On je sa svojom suprugom bio na Trgu Djece Sarajeva gdje je više hiljada ljudi, uz programe domaćih zabavljača, dočekalo Novu 2014. godinu.

Brojni građani Sarajeva, ali i turisti koji su proteklih dana preplavili glavni grad Bosne i Hercegovine, dočekali su Novu 2014. godinu na Trgu djece Sarajeva gdje je Grad Sarajevo organizirao novogodišnji program nazvan “Tropska noć u Sarajevu

Slične želje imaju i drugi građani. Mnogi se nadaju da se 2013. neće ponoviti i uglavnom je ocjenjuju kao „godinu neuspjeha“ u mnogim oblastima. „Jedan od rijetkih pozitivnih primjera u prošloj godini je plasman naše nogometne reprezentacije na Svjetsko prvenstvo u Brazilu. Zato je ova noć i nazvana ‘Tropska noć’, kako sam čuo“, kaže jedan Sarajlija. Novogodišnji program u gradu BiH nazvan je „Tropska noć u Sarajevu“, u skladu s uspjehom nogometne reprezentacije ove zemlje, a građanima je sve najbolje u Novoj godini putem video poruke poželio i najbolji bh. reprezentativac Edin Džeko.

Novogodišnju noć građani BiH proslavili su u skladu sa svojim mogućnostima. Većina se opredijelila za slavlje u svojim domovima, u krugu porodice i prijatelja. Ima i onih koji novogodišnje praznike provode na bh. planinama, a najatraktivnije destinacije su, prema podacima turističkih agencija, Jahorina, Vlašić, Bjelašnica i Igman. Za ove destinacije opredijelili su se i brojni turisti koji su posljednjih dana preplavili Sarajevo, ali i Banju Luku. Banjalučani su Novu godinu dočekali na Trgu Krajine, gdje su okupljene zabavljali domaći izvođači. Građani su, pored zabave na glavnom trgu, prvi put imali priliku uživati i u blagodetima „Zimzograda“, uz kuhano vino, rakiju i toplu čokoladu.

Većina Mostaraca „najluđu noć“ je dočekala u svojim domovima, iako je u gradu na Neretvi, nakon višegodišnje pauze, priređen javni doček Nove godine na otvorenom. U mostarskom „Zimskom gradu“ najmlađi su, pored ostalog, imali priliku fotografirati se sa Djedom Mrazom, odnosno Djedom Božićnjakom, a za prazničnu atmosferu u ovom gradu pobrinule su se i Mostarske mažoretkinje. Organizirani doček Nove godine upriličen je i u Brčkom, kao i u nekoliko gradova u Unsko-sanskom kantonu. Građani, barem oni u Sarajevu, nisu poslušali policijski apel da se izbjegne upotreba pirotehničkih sredstava i vatrenog oružja, pa su oko ponoći glavnim gradom BiH odjekivale eksplozije petardi, ali i pucnji iz vatrenog oružja.

 

DW