Okus koji vraća u djetinjstvo: Ispecite šljive u rerni, pa njima filujte knedle

0
46

Potrebni sastojci: 1 kg šljiva (kako nije sezona ovog voća, koristite one iz zamrzivača), 2 kg krompira, 2 jaja, 300 g prezle, muškatni oraščić, 2 dcl ulja, 200 g maslaca, 200 g šećera, cimet, so, 3 dcl milerama, štapić vanilije, limun.

Postupak pripreme:

1. Krompir kuhajte u kori. Kad je kuhan, izgnječite, raširite na pleh, dodajte dio maslaca te ga ohladite u frižideru.

2. Dodajte jaja, promiješate, pa stavite brašno (morate sami odlučiti koliko), muškatni oraščić i soli po potrebi. Umijesite prozračno tijesto. Ne smije biti pretvrdo.

3. Šljive pecite u plehu za pečenje u rerni sa šećerom te pazite da ipak ostanu u komadu. Dodajte cimet.

4. Tijesto, kad se malo ohladi, trgajte i punite šljivama. Zatim ih kuhajte u kipućoj vodi.

5. Kuhane knedle uvaljajte u prezle koje ste prethodno prepržili na ulju i maslacu. Za kraj prelijte mileramom u koji ste dodali sjemenke vanilije iz štapića te malo limunove kore.

Savjet

Želite li da knedle budu pahuljaste, krompir nakon kuhanja stavite u rernu zagrijanu na 160 stepeni Celzijusa, pa potom isključite. Krompir ostavite unutra oko 15 minuta kako bi se izvukla tekućina. Koristite zrele šljive koje će ispustiti dovoljno soka, a umjesto pečenja, možete ih i kuhati u prokuhanoj vodi. Kuhajte ih dok ne isplivaju na površinu, a zatim još dvije minute.