Da li ste znali da u Istanbulu postoji oaza mira, Beogradska šuma?

0
303
Da li ste znali da u Istanbulu postoji oaza mira, čije je ime Belgrad Ormanı ili Beogradska šuma?
Beogradska šuma (Belgrad Ormanı) u višemilionskom Istanbulu danas je odmaralište i prelijep prirodni park, a u doba Vizantije i Osmanskog carstva bila je najveće izvorište pitke vode za stanovnike tog regiona.
Kada su Osmanlije osvojile Konstantinopolj, susreli su se jednim komplikovanim sistemom vizantijskog vodovoda, koji nisu mogli da održavaju. Ono što je cio grad snabdevalo pitkom vodom iz obližnje šume, zadalo je veliku muku gradskim vlastima i stanovništvu.
28. avgusta 1521. godine, Beograd pada u ruke Turaka. Sulejman Veličanstveni uspješno završava svoj prvi pohod. Za vrijeme svog kratkog boravka u gradu, okupiran pripremama za dalji pohod na Kraljevinu Mađarsku, Sulejman primjećuje jednu bitnu i veoma važnu stvar. Stari sistem snabdjevanja vodom, potpuno isti kao i u njegovom Istanbulu, nesmetano radi u Beogradu. Danas taj sistem Beograđani poznaju kao beogradski Rimski vodovod. Naime, stanovnici Beograda znali su da održavaju komplikovani sistem vodovoda i izvora, pa ih sultan svojom odlukom hitno vodi u Istanbul, da tamo renoviraju sistem snabdjevanja. Na maršu dugom dva mjeseca i 950 kilometara, preko 2000 Srbijanaca iz Beograda sa znanjem iz ove oblasti seli se u Istanbul na prostor današnje Beogradske šume (Belgrad Ormanı).
Doseljenici  iz Beograda su imali brojne beneficije: bili su oslobodjeni plaćanja poreza, vojne obaveze, imali su zagarantovano pravo na vjerske obrede, sagradjene domove, poklonjenu stoku. Osim održavanja vodovoda, bavili su se i izgradnjom. Živeli su pod punom zaštitom sultana i uskoro je Istanbulom ponovo potekla sveža pitka voda. U Beogradskoj šumi postojalo je i naselje Beligrad, odakle su Srbi održavali 9 istanbulskih izvora vode.
U današnje vrijeme, Beogradska šuma je prirodni rezervat pod zaštitom države, koji se prostire na preko 5.500 hektara. U njoj se nalaze brojne biljne i životinjske vrste, a među stanovnicima Istanbula važi kao najbolje mjesto za rekreaciju i odmor u prirodi.
Akvadukt iz otg perioda i danas  postoji.
izvor: fb