Porodična kuća mladog para u koju svi žele zaviriti

0
181
Vlasnici, mladi bračni par, željni inovativnosti i avanturizma pred projektante su stavili zanimljiv cilj

Projektni ured Studio Putinja osnovan je 2016. god. sa sjedištem u srcu Istre – Pazinu. Tim sačinjava četvero mladih entuzijasta koji pokriva niz djelatnosti u grani arhitekture s naglaskom na projekte stambenih, javnih i društvenih zgrada, interijera i urbanizma. Kao studio afirmirali su se u smislu stila moderne arhitekture i autorskih objekata. Kako svakom projektu pristupaju na svjež i individualan način, a osnovni cilj je da prostor stvara različite doživljaje, bilo da je osnova koncepta duh konteksta, bilo da se radi o potpuno suvremenoj arhitekturi gdje je koncept suprotstavljen kontekstu i zamišljen na pomalo apstraktan način.

image

Studio Putinja

U mnoštvu zanimljvih i inovativnih projekata ovog mladog studija ovom prilikom smo izdvojili jedan koji neodoljivo plijeni pozornost svojom neobičnom pojavom. Radi se o obiteljskoj kući pod nazivom Scope House  u blizini Bala. Iz ureda saznajemo kako su vlasnici, mladi bračni par koji je željan inovativnosti i avanturizma, pred projektante postavio cilj projektiranja kuće koja će svojom pojavom zaustaviti usputne prolaznike te korisnicima pružiti ugodan prostor za život i odmor.

image

Studio Putinja

Dodatan izazov ovom projektu predstavila je i sama lokacija, tj. ono što se prostorno planskom dokumentacijom od arhitekata zahtjevalo, a to je činjenica da se bazen ne smije vidjeti iz zraka. Nije rijetkost da svaka općina i svaki prostorni plan ima izazovne odredbe kojih su se projektanti primorani držati ili im na kreativan način doskočiti pa su se tako i u ovom slučaju suočili s ovim pomalo nesvakidašnjim zahtjevom. Stoga, je ovo pitanje bilo prvo koje se nametnulo na samom početku projektiranja. Na koji način građevinom natkriti bazen?

image

Studio Putinja

Lokacija na kojoj se smješta građevina u blizini je malog istarskog naselja Bale s direktnim pogledom na naselje sa sjeverne strane, omeđena prometnicom s istočne i zapadne strane, a s južne je obavijena u zelenilo. Projektanti su na postavljeno pitanje odgovorili na način da su kuću zamislili na način da se povezanost forme kontinuirano prostire prizemljem i zatim uzdiže blagom kosinom do gornje etaže, a zamišljeni bazen je umetnut ispod kosine te samim  time skriven u skadu sa zahtjevima.

image

Studio Putinja

U prizemnom dijelu su se smjestili dnevni – javni i polujavni sadržaji dnevnog boravka i zajedničkog stanovanja, a na gornjoj su se etaži smjestile spavaće sobe. – Jedna od premisa projektiranja bila je samom građevinom formirati privatnost stražnjeg poluatrija – napominju iz studija Putinja i dodaju –  Prema prometnici je mirno, jednostavno pročelje kosih linija na kojemu se ističe samo uvučeni stakleni ulaz, a već pri ulasku u građevinu otvara se pogled prema poluatrijskom dijelu sa sunčalištem i terasom.

image

Studio Putinja

Sznajemo kako je na parceli nađen kameni blok kojeg su arhitekti mudro iskoristili i pomoću njega stvorili organički balans unutar forma ravnih i minimalističkih linija kuće, a osim toga blok postaje konstruktivni nosivi dio prve etaže koja se na njega oslanja i odmara od silne arhitektonske napetosti. Zanimljiv detalj na kući je i kružni prozor sa svojim savršenim oblikom, nepromjenjiv, bez početka, bez kraja, bez odstupanja, on vrlo jednostavnom formom doprinosi i upotpunjuje odnos između ravnih linija i nepravilnog kamenog bloka. I što više reći, nego da su arhitekti u ovom slučaju svakako bili dobra vila koja savršeno ispunjava želje svojih klijenata i svakako stvorili novu zvijedu istarskog područja.

izvor: jutarnji.hr