Puljić: Idem izraziti poštovanje žrtvama Srebrenice

0
29

Sutrašnjoj komemoraciji ubijenima u genocidu u Srebrenici prisustvovat će i vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić.

– Idem izraziti poštovanje žrtvama jer sam svjedok tih događanja. Iako u Bosni i Hercegovini živimo s ljudima različitih vjera kada je u pitanju smrt to nam je svima zajedničko. Želim pokazati solidarnost Katoličke Crkve s Islamskom zajednicom povodom obilježavanja 25. obljetnice genocida koji se dogodio nad Bošnjacima, muslimanima u Srebrenici. Na poseban način bih želio u javnosti razvijati kulturu poštivanja žrtava jer iza svake te žrtve netko je zaplakao – kazao je Puljić za Nedjelja.ba te poručio:

– Tkogod niječe ta stradanja taj zapravo ponovno ubija i ponovno otvara rane ljudima koji pate zbog žrtava rata. Zato želim i svojom prisutnošću doprinijeti izgradnji osjećaja poštivanja žrtava bez obzira na njihovu nacionalnu i vjersku pripadnost. Time potičem i predstavnike drugih vjerskih zajednica da poštuju žrtve kod drugih – kazao je Puljić.

Posebno je izrazio žaljenje i zbog današnje situacije u Srebrenici naglašavajući kako je u tome mjestu gdje se dogodio genocid ujedno i čovjek pogažen bez obzira na vjeru i politiku.

Pokopan i Rudolf Hren - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Pokopan i Rudolf HrenFOTO: NEDJELJA.BA

Osim što će učestvovati na komemoraciji u Memorijalnom centru u Potočarima kardinal će se pomoliti i na grobu jedinog katolika, Rudolfa Hrena, koji je tamo pokopan.

– Otići ću se pomoliti na tom grobu. Mi nismo uspjeli doći do imena svih pobijenih katolika jer su cijele obitelji nestale te ih nema tko identificirati. Tamo nisu bile brojne katoličke obitelji te kako su članovi nestajali tako je nestala mogućnost identifikacije žrtava. Obvezno ću otići na njegov grob i moleći se za njega, pomolit ću se za sve nastradale – zaključio je Puljić.

Avaz