Austrija je na današnji dan priznala nezavisnu BiH i godinama je najveći investitor

0
52

Austrija i Bosna i Hercegovina ove godine obilježavaju 30. jubilej svojih bilateralnih veza. Tim povodom se danas u rezidenciji Austrijske ambasade održava svečani prijem na kojem će prisustvovati i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković.

Austrija je 7. aprila 1992. godine priznala Bosnu i Hercegovinu kao suverenu državu; 8. aprila 1992. je uslijedila uspostava diplomatskih odnosa između ovih država potpisivanjem protokola u Beču od strane tadašnjeg ministra vanjskih poslova Republike Austrije Aloisa Mocka, i ministra vanjskih poslova BiH Harisa Silajdžića.

U saopćenju Austrijskog kulturnog foruma Sarajevo stoji, kako su Austrija i Bosna i Hercegovina u proteklih 30 godina izgradile uske političke, privredne i kulturne veze. Austrija je primila 90.000 ratnih izbjeglica iz BiH, a u međuvremenu je otprilike 180.000 ljudi bosansko-hercegovačkog porijekla postalo sastavni dio austrijskog društva i već su iznjedrili važne donosioce odluka kao što je aktualna austrijska ministrica pravde Alma Zadić, koja je porijeklom iz Tuzle.

Austrija je godinama jajveći strani investitor u BiH.

Obezbjeđivanjem najvećeg broja trupa za EUFOR Altheu, Austrija već dugi niz godina daje i značajan doprinos sigurnosti BiH i njenih građana, ali i cijele regije. Angažman u EUFOR-u također podcrtava stav Austrije da se suverenitet, nezavisnost i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine ne smiju dovoditi u pitanje, naglašavaju iz Austrijskog kulturnog foruma koji djeluje pri ambasadi Austrije u Bosni i Hercegovini.

Austrija želi Bosnu i Hercegovinu kao snažnog partnera u ujedinjenoj, zajedničkoj Evropi. Šokantno dovođenje u pitanje evropskog mirovnog poretka ruskom agresijom na Ukrajinu čini još jasnijim koliko je mirovni projekat evropske integracije važan za sve nas.

I u godinama koje dolaze Austrija će činiti sve da solidarno podržava BiH na putu ka evropskoj budućnosti, zaključuju u saopćenju iz Austrijskog kulturnog foruma.

Izvor: Klix.ba