Amerikanka koja živi u BiH o našim svadbenim običajima: To nikad ne bi prošlo u Americi

0
949

Amerikanka Ellie, koja već neko vrijeme živi u Bosni i Hercegovini, je snimila video u kojem je govorila o našim svadbenim običajima te otkrila šta ju je iznenadilo.

Ovaj video je postao veoma popularan, a brojni portali u našoj državi su podijelili Ellieninu priču. Međutim, ono što je najzanimljivije je to što se radi o svadbi našeg sugrađanina Ismaila Hodžića i njegova izabranice.

 

Najprije je kazala da su balkanska vjenčanja “luda” u poređenju s američkim vjenčanjima.

“Kao prvo, ovdje vjenčanja traju otprilike 15 sati. Svi se okupe u mladoženjinoj kući oko podne kako bi uživali u piću, ćaskanju, zakusci, naravno, slušali tradicionalnu muziku koju svira harmonikaš”, započela je.

Objasnila je da zatim svi počnu voziti svoje automobile, naprave kolonu, trube i mašu zastavama dok idu prema kući mladenke.

“Kada stignu, mladoženjin kum ‘kupi’ mladenku od njenog oca. Ovaj običaj je više simboličan i pretvore ga u zanimljiv ‘performans’ kako bi odali počast tradiciji. Kada mlada izađe, naravno da je svi dočekaju s oduševljenjem, ali nisam očekivala da će ljudi pucati u zrak u znak proslave. To nikad ne prošlo u Americi”, nastavila je.

Kolona zatim vozi kroz grad i pravi što veću buku. Zatim je navela da se parovi prvo vjenčaju šerijatski pa onda građanski.