(YOUTUBE reportaža) Upoznajmo ljepote Jarćišća s Jasminom Dautbegovićem

⬆️PRETPLATITE SE NA NAŠ YOUTUBE KANAL, OSTAVITE LAJK I KOMENTAR⬆️

Veći dio područja općine Donji Vakuf je izrazito brdsko-planinskog reljefa i na pomenutoj teritoriji nalazi se nekoliko planina čiji vrhovi prelaze preko 1000 metara nadmorske visine a to su: Komar, Radalj, Kalin, Radovan, Vranica, Crni Vrh, Velika Šuljaga, Velika Plazenica, Dekale, Kriva Jelika, Ravna Gora.

Ogromno prirodno bogatstvo u kojem dominiraju prekrasne pejzažne vrijednosti, bogatstvo vodotoka, rijeka Vrbas, njene brojne pritoke, kao i brojni i raznovrsni planinski potoci.

Ponekada nismo ni svjesni kakvo bogatstvo se nalazi svuda oko nas, netaknute prirodne ljepote, svjež planinski zrak, pravi recept da se odmorimo od svakodnevice i ubrzanog tempa koji nas prati tokom radne sedmice.

Jedan od onih koji koriste svaki trenutak slobodnog vremena da uživaju u prirodnim ljepotama Donjeg Vakufa je entuzijasta i veliki ljubitelj prirode, naš sugrađanin Jasmin Dautbegović.

Jasko već godinama obilazi brda oko Donjeg Vakufa, bavi se istraživanjem i sakupljanjem kristala i minerala, te sve svoja istraživanja prezentuje preko facebook page ljubitelji prirode Donji Vakuf. Jasko se rado se odazvao našem pozivu da nam predstavi barem jedan djelić ljepote koja nas okružuje, a za tu priliku je izabrao lokaciju Jarćišća koje se nalazi u neposrednoj blizini naselja Oborci.

U prirodnom ambijentu Jarćišća sreli smo članove Lovačkog društva Semešnica, sekcija Oborci,  koji rade na uređenju lovačke kuće.  Iako se ovaj susret desio sasvim spontano, lovci su nas srdačno ugostili i upoznali nas s projektima koje su realizovali u proteklom periodu.

Nakon ugodnog razgovora s lovcima, nastavili smo šetnju šumskim makadamskim putem i ubrzo stigli na lokalitet Silajdževina. Otvoreni prostor s kojeg se pruža odličan pogled oboračku dolinu.

Ljepote našeg kraja samo su djelić istinskog ugođaja koje vam može priuštiti samo priroda. Upoznali smo se sa donjovakufskim krajem kroz planinske puteve, prekrasne šumske pejzaže.

Budite odvažni, poklonite sebi trenutak prirode jer ona je tu, vi se samo pokrenite.

 

 

 

 

 

 

 

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print