Virusi haraju, sve više ljudi se osjeća slabo i bolesno: Ovo su glavni simptomi

0
127
Passengers wearing face masks wait for a train at a metro station in Moscow on November 8, 2021. - Most of Russia on November 8 ended a week-long paid holiday aimed at curbing the spread of the coronavirus, despite the country seeing thousands of new cases and more than 1,000 deaths per day. (Photo by Kirill KUDRYAVTSEV / AFP)

Sezona gripa, korone i respiratornih infekcija je u punom jeku. Neobičan kašalj, korona, digestivni problemi, simptomi su koji pune domove zdravlja. Uz to, pravu brigu zadaju i informacije da se pojavljuju novi, neobični simptomi ne samo sezonskih bolesti, već i korone. Sve se više govori o novom soju, poznatom kao JN.1, koji daje nove i čudne simptome.

Ono što ljekari napominju, to je da poslije svih ovih praznika i slavlja, slijedi period kada ćemo tek biti bolesni od, kako kažu, “svega”.

Praznična okupljanja i puni kolektivi doveli su do skoka broja oboljelih od respiratornih infekcija. Među pacijentima izdvojili su se oni koji bjesomučno kašlju. Napadi kašlja dolaze u naletima, a ovi respiratorni problemi ne zaobilaze ni mališane.

 

Simptomi velikog kašlja

Prema rječima dr. Nebojše Bohuckog, epidemiologa, ukoliko kašalj traje duže od dvije nedjelje, sumnja se na veliki kašalj ili kako je poznato “bolest od 100 dana”.

“Čim osoba kašlje duže od dvije nedjelje, ima prava da pomisli da je u pitanju veliki kašalj i onda je pravi korak da se uzme uzorak krvi. Tako se može otkriti da li je riječ o velikom kašlju ili nije. Kod odraslih klinička slika je nejasna, osim kašlja”, kaže za srbijanske medije dr. Bohucki.

Veliki kašalj ponovo se pojavio u regionu nakon 15 godina. Prema riječima ljekara dr Josipa Krajningera, izuzetno je važno da se njegovo liječenje sprovodi pod nadzorom.

 

“Daju se antibiotici, bolest izaziva bakterija i liječi se antibiotski i drugom terapijom. Bitno je da roditelji imaju strpljenja i savjetujemo da ne uzimaju sirupe za kašalj na svoju ruku, već kada je kašalj u pitanju, da daju što više mlake i tople tečnosti svom djetetu koja bi mogla da im olakša iskašljavanje”, kaže za ljekar za “Blic”.

 

Početni simptomi velikog kašlja uglavnom su kao i svi ostali simptomi respiratornih problema: učestalo kihanje, curenje iz nosa, blagi kašalj, povišena temperatura, malaksalost. Sa druge strane, kasniji simptomi izgledaju daleko ozbiljnije: napadi kašlja, gušenje, povraćanje nakon kašlja, gubitak daha, problemi s disanjem, dijete može i da poplavi.

 

Kako se sačuvati

Ljekari savjetuju, pored obavezne vakcinacije za grip i kovid, obavezno vakcinisati i djecu protiv velikog kašlja.

“Jedini način da preveniramo pertusis, veliki kašalj, da se prime dvije doze vakcine u prvoj godini života i zatim da se dijete revakciniše u drugoj godini. Još bolje je ako se primi vakcina kasnije, a u našoj zemlji je tek od prošle godine uvedena i peta doza”, rekao je dr Nebojša Bohucki, epidemiolog.

Takođe, savjetuje se i izbjegavanje velikih skupova, nošenje maske u određenim situacijama i zdrava i redovna ishrana, kao i vođenje računa o higijeni. Ukoliko ipak “zakačite” nešto od navedenih virusa, izuzetno je važno da ga lijepo odležite i odbolujete dok se organizam ne oporavi, savjetuju ljekari.