Znate li šta je kumkvat ili zlatna narandža: Riznica vitamina koja se jede s korom

0
69

Kumkvat je citrusno voće iz porodice Rutaceae, radi se o malom okruglom voću narandžaste boje koje podsjeća na narandžu.

Potječe iz Kine i prava je riznica vitamina. Kumkvat se jede zajedno s korom, često se koristi u izradi džemova i marmelada, a u svijetu je popularan i kao ukrasno drvo.

Kumkvat potječe iz istočne Azije, a prv put se pojavljuje u kineskoj literaturi iz 12. stoljeća pod imenima chin-chit (zlatna narandža), chin-kan (zlatna mandarina) i chin-tou (zlatni grah).

Zanimljivo je da se u tradicionalnoj kineskoj medicini koristio kod liječenja gripe i kašlja. Moderna nauka pak dokazuje da u kumkvatu postoje određeni spojevi koji podržavaju naš imunološki sistem.

Njegov naziv “zlatni” itekako naglašava nutritivno bogatstvo ove male čudesne voćke čiji se uzgoj u 19. stoljeću proširio na područje Amerike i Europe gdje se zbog svoje bogate zelene krošnje uzgajao kao ukrasna vrsta.

Danas se uzgaja u Španiji, Brazilu, Kaliforniji i južnoj Africi.

 

Kumkvat je bogat:

vitaminom C

vitaminom A

dijetalnim vlaknima

kalcijem

kalijem

 

Plod kumkvata također sadrži flavonoide, eterična ulja i karotenoide. Zahvaljujući takvom hemijskom sastavu, kumkvat ima antimikrobno i antioksidativno djelovanje na naš organizam.

Kako bi bili sigurni da možemo bezbrižno uživati u kumkvatima potražili smo i mišljenje Sandre Krstev Barać, magistrice nutricionizma.