Sakupljeni potpisi za hitnu sjednicu Doma naroda PS BiH o akcizama i PDV-u

0
65

Zastupnik u Zastupničkom domu parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine kazao je kako je sakupljeno dovoljno potpisa da se podnese zahtjev za Hitnu sjednici Doma naroda PSBiH.

Ova sjednica odnosila bi se na akcize i PDV, a odluka o održavanju sjednice bi trebala biti donesena u roku od tri dana od predaje potpisa.

“Uspjeli smo! Skupljeni potpisi za hitnu sjednicu Doma naroda Parlamenta BiH kako bi potvrdili ukidanje akciza! Necemo cekati 24.3. kako je to zamislilo rukovodstvo doma. Denis Becirovic je napravio odlican posao!”, kazao je Magazinović na svom statusu na društvenim mrežama.

Podsjetimo, Zastupnički dom Parlamenta Bosne i Hercegovine usvojio je u srijedu navečer Prijedlog zakona o izmjenama zakona o akcizama u BiH, kojim se ukidaju akcize na naftne derivate u trajanju od šest mjeseci.

Izmjenama su ukinute akcize na dizel, benzin, plin i plinska ulja, što će smanjiti maloprodajnu cijenu litra goriva za 35 feninga.

Po litri goriva koje se proda na bh. tržištu, trenutno se plaća akciza u iznosu od 0,30 maraka do 0,40 maraka, ovisno o vrsti naftnog derivata.

Zakon je razmatran po hitnoj proceduri, a predložili su ga poslanici opozicione Socijaldemokratske partije BiH.

Zastupnički dom Parlamenta BIH je prihvatio i Prijedlog zakona o dopunama Zakona o porezu na dodatu vrijednost (PDV), koji predviđa da se po sniženoj stopi PDV-a od pet posto oporezuje promet dobara i usluga, te uvoz dobara određenih namirnica.

To su lijekovi, pomoćna ljekovita sredstva i zdravstvena pomagala, hljeb dobijen od svih vrsta brašna, sve vrste mlijeka, jestiva ulja, jestive masnoće, so, šećer, stočna hrana bez koncentrata, sjemena i sadni materijal. PDV u BiH trenutno iznosi 17 posto.

 

bhrt.ba