Željezničar danas igra posljednju pripremnu utakmicu u Turskoj, sutra povratak kući

0
9

 

Fudbaleri Željezničara nalaze se deseti dan na pripremama u turskom Beleku. Plavi su odradili jutarnji trening i danas će odigrati posljednju pripremnu utakmicu u ovom dijelu priprema.

Nakon pripremnih susreta sa Olimpijom, Akhmatom i Proleterom, Željo će snage odmjeriti snage sa Zoryom Lugansk. Zorya je prvi dio sezone u Premijer ligi Ukrajine završila na trećem mjestu, iza prvoplasiranog Shakhtara i drugoplasiranog kijevskog Dynama. U 18 utakmica postigli su 34 gola, a mreža na njihovom golu tresla se 16 puta.

Zorya je osnovana davne 1923. godine od strane radnika iz fabrike Luhanskteplovoz koja se bavila proizvodnjom lokomotiva i vozova. U toku svog postojanja nekoliko puta su mijenjali ime kluba i udruživali se sa drugim klubovima iz Luganska. Od 1996. godine nose ime Zorya Lugansk. Godine 1972. godine osvojili su titulu prvaka SSSR-a.

Ekipu sa klupe predvodi Viktor Skripnik, bivši trener Werder Bremena i latvijske Rige. Najskuplji fudbaler ekipe i najbolji strijelac je dvadesetjednogodišnji Bohdan Liedniev koji je na 22 utakmice postigao 11 golova. Slijedi ga Nazarii Rusyn sa sedam golova. Najstandardniji igrači Zorye u protekloj polusezoni su Shevchenko, Mykhailichenko, Tymchyk, Cheberko, Hanna, Kocherin, Ivanisenia, Kabaiev, Yurchenko.

Utakmica se igra u 15.30 po našem vremenu (17.30 po vremenu u Turskoj).