U Banjoj Luci specijalna naredba: U petak ujutro policijski sat za sve osim penzionera

0
136

 

“Jučer je bio najteži dan u Banjoj Luci od početka krize zbog dva smrtna slučaja. Iako broj oboljelih nije bitno promjenjen, pa iznosi 157, podaci koji govore o broju osoba na respiratorima ne daje nam razlog da poduzmemo bilo kakve mjere ka liberalizaciji odredbi”, rekao je Radojičić.

Također, u petak se zatvaraju izletišta Ban brdo, park “Mleden Stojanović” i teretane u prirodi. Cilj ovih mjera jeste da se ograniči kretanje osoba, posebno jer se za vikend prognozira lijepo vrijeme. Cilj je onemogućavanje kontakta i širenja virusa. Na nekoliko lokacija će se izvršiti dezinfekcija i anketiranje”, rekao je Radojičić.

On je rekao da će prema entitetskom kriznom štabu uputiti zahtjev za ukidanje prevoza za linije manje od 50 kilometara. Naime, banjalučke vlasti ukinule su gradski i prigradski saobraćaj, dok su entitetske vlasti ukinule linije veće od 50 kilometara. Time je stvoren nelogični vakuum koji odobrava saobraćanje autobusa na linijama oko Banje Luke kao što je linija prema Laktašima.

Kako je rekao, nastavljaju se poštovanje naredbe gradskog i entitetskog štaba do 13 aprila, a do 5. aprila sve restriktivne mjere ostaju na snazi što znači da nema rada za sve prodavnice osim tržnice i prodavnica hrane. Dakle, prodavnice bijele tehnike, tehničke robe, vodomaterijala i slično neće moći raditi.

“Već dva dana u funkciji je novi način dostave lijekova starijim osobama preko porodičnog ljekara. Također, građani trebaju da naruče lijekove tek pred kraj trenutnih zaliha u kući”, objašnjeno je na konferenciji za medije.

U Banjoj Luci je pod nadzorom više od 2.000 ljudi, a zbog problema s disanjem dnevno se u domove zdravlja javi 90 osoba.

Klix.ba