Turska zvanično uvela sankcije Izraelu zbog rata u Gazi!

Turska je objavila da će ograničiti brojnih proizvoda u Izrael i da će to biti na snazi dok se ne proglasi prekid vatre i omogući neprekidan dotok pomoći u Pojas Gaze.

Izrael je rekao da će odgovoriti na te mjere, pod koje se odnose ograničavanje izvoza aluminija, čelika, građevisnkih proizvoda i mlaznog goriva, s vlastitim ograničenjima na te proizvode.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) je Izrael nazvao “terorističkom državom”, a više puta je pozivao na prekid vatre i optužio da se u Gazi čini genocid.

Odnosi Turske i Izraela su već godinama hladni, ali trgovinske veze su bile jake. Međutim, one su znatno oslabile od početka rata u Gazi, te su ograničenja uslijedila dan nakon što je Hakan Fidan, ministar vanjskih poslova Turske, obećao da će biti posljedica zbog odbijanja učestvovanja u operaciji ispuštanja pomoći u Gazi.

– Nastavit ćemo našu podršku dok krvoproliće u Gazi ne prestane i naša palestinska braća ne dođu do slobodne palestinske države sa istočnim Jerusalemom kao glavnim gradom – rekao je Erdoan u poruci za Ramazanski bajram.

Iz Ministarstva trgovine su saopćili da se mjere odnose na proizvode iz 54 različite kategorije.

– Ova odluka će ostati na snazi sve dok Izrael, prema svojim obavezama koje proizilaze iz međunarodnog prava, hitno ne proglasi prekid vatre u Gazi i omogući nesmetan protok dovoljne humanitarne pomoći u Pojas Gaze –  navodi se.

Dalje navode da Izrael “flagrantno krši međunarodno pravo i ignoriše brojne pozive međunarodne zajednice na prekid vatre i neprekidnu humanitarnu pomoć”.

Rečeno je da rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a, Generalne skupštine i Vijeća za ljudska prava, pored privremenih odluka o zabrani od 26. januara i 28. marta od strane Međunarodnog suda pravde u Hagu u okviru južnoafričkog slučaja za navodno kršenje Konvencija o genocidu iz 1948. “obavezala je Izrael da postigne prekid vatre”.

Tel Aviv mora, “u punoj saradnji sa UN-om, dozvoliti neprekidno pružanje sve osnovne humanitarne pomoći Palestincima u Pojasu Gaze, uključujući medicinske potrepštine i zdravstvene usluge koje su im potrebne”, dodaje se.

izvor: avaz.ba
Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print