Pandemija / KCUS uputio otvoreno pismo javnosti

Klinički centar Univerziteta u Sarajevu danas je uputio “otvoreno pismo javnosti”.

Pismo, koje je potpisano samo s KCUS, objavljujemo u cijelosti:

“Ministar zdravstva Kantona Sarajevo po ko zna koji put obmanjuje javost!

U svom obraćanju na N1 televiziji 25.03.2021. godine, ministar zdravstva Kantona Sarajevo prof.dr. Haris Vranić izjavio je kako je Krizni štab popunjen „reprezentativnim kadrom“, a da je otvoren „za svaki vid saradnje sa KCUS“.

Informiranosti radi, želimo upoznati javnost, da je upravo ministar zdravstva KS iz članstva Kriznog štaba isključio predstavnika KCUS-a.

Javno pitamo ministra zdravstva KS da kaže koga iz KCUS-a i na koji način je pozivao da pristupi radu Kriznog štaba KS?

Da li je zvaničnim putem tražio predstavnika KCUS-a koji bi učestvovao u radu Kriznog štaba i dao smjernice za rješavanju najtežih slučajeva oboljelih od COVID-19?

Ministar zdravstva se poziva na „reprezentativnost“ članova Kriznog štaba, rekavši da je ispunio sve kriterije propisane zakonom i medicinskom strukom.

Želimo da znate da je „vodeći“ infektolog u Kriznom štabu KS, istovremeno i uposlenik Opće bolnice, a od februara 2021. godine radi bez licence. Iz obraćanja je jasan motiv angažmana Ministra zdravstva KS u Kriznom štabu, kada je rekao: „Ne bih sebe dovodio u situaciju da budem glavni krivac za sve živo, a da nemam naknadu“.

Zadnja naknada je isplaćena za mjesec februar ove godine u iznosu 200,00 KM.
U ovom obraćanju ponavlja diskriminirajući stav prema KCUS-u u odnosu na druge zdravstvne institucije u KS-u , kada kaže: „U narednom periodu ćemo popuniti i Opću bolnicu i Dom zdravlja povlačenjem kadrova s Biroa“. Zanimljivo je da su tu planirani vozači i drugo osoblje, a ne samo zdravstveni radnici, što je inače praksa i stav ove Vlade i Ministra zdravstva KS.

Sada, kada je evidentna katastrofalna situacija sa COVID 19, za koju su odgovorni ministar zdravstva KS, Krizni štab i Vlada KS, nedopustivo je da odgovornost prebacuju na KCUS.

KCUS je jedina ustanova, koja zbrinjava cijelo vrijeme pandemije najteže pacijente i nije učestvovao u kreiranju i radu ovog Kriznog štaba.”

izvor: radiosarajevo.ba

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print