Skupština SBK usvojila rebalans: 5,6 miliona KM za pomoć privredu

0
117

Skupština Srednjobosanskog kantona usvojila je na današnjoj sjednici u Travniku rebalans kantonalnogbudžeta u iznosu od oko 214 miliona KM.

To je, kaže kantonalna ministrica finansija, Mirjana Plavčić, za pet miliona manji budžet u odnosu na prvobitni za 2020. godinu.

“Pravili smo uštede gdje god se to moglo. Na plaćama 1,4 milijuna, na materijalnim troškovima i izdacima 4,5 milijuna KM, na nabavi stalnih sredstava 1,5 milijuna KM. U proračunu su i sredstva MMF-a na koja računamo, jer bi bez njih proračun bio u ogromnom problemu”, kazala je Plavčić.

Također, zastupnici su po skraćenom postupku usvojili i prijedlog zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica, popularni korona zakon.

“U rebalansu smo za pomoć gospodarstvu predvidjeli 5,6 milijuna KM. Sredstva su nedostatna ali moramo znati da imamo prioritete. Na prvom mjestu su kreditne obveze kantona, pa neto plaće svih proračunskih korisnika”, rekla je.

Vlada je od Skupštine dobila i suglasnost za zaključivanje ugovora o dozvoljenom prekoračenju na Transakcijskom računu, čime će zapravo moći iskoristiti limit na računu od tri miliona KM.

Ministar privrede Nisvet Hrnjić  kazao je da Zakon, uz ostalo, podrazumijeva odgodu plaćanja koncesijskih naknada, te oslobađanje od parafiskalnih nameta, te da se, u prvom redu, odnosi na djelatnosti kojima je bio zabranjen rad, a potom i na poduzeća koja su imala pad u poslovanju od najmanje 20 posto.

– Vlada će donositi posebne odluke, odnosno mjesečne programe kako bi realni sektor što prije donio neophodna sredstva. Ovaj zakon se, prvi put, našao na sjednici Vlade još 14. svibnja i žao mi je što ga ranije nismo usvojili – dodao je Hrnjić.

Vlada SBK-a raspisala je do sada javne pozive sufinaciranje aprilskih i majskih plaća radnicima u djelatnostima kojima je, usljed pandemije, bio zabranjen rad.

Blagi rast u prikupljanju javnih prihoda nastavljen je i u šestom mejsecu, za kojeg ministrica predviđa da će biti na nivou juna prošle godine.

izvor: drukciji.ba