Prelazak granice od 1. januara: Šta se sve neće moći unijeti u Hrvatsku?

Schengen na graničnim prijelazima s Hrvatskom još nije ni krenuo, a već zapinje. ETIAS sistem, kojim su se trebali kontrolirati državljani BiH i trećih zemalja prilikom ulaska u Republiku Hrvatsku, odgođen je do daljnjega, navodno do kraja 2023. godine. Ipak, neke novine uvode se od 1. januara.

main image

Iako je ETIAS odgođen, prema schengenskim pravilima državljani trećih zemalja, dakle i BiH, u Hrvatskoj mogu boraviti kratkotrajno, ako ispunjavaju sve propisane uvjete, u trajanju najviše do 90 dana unutar perioda od 180 dana, piše Slobodna Dalmacija.

Dužina boravka

“Ako je osoba na schengenskom prostoru boravila 90 dana, mora napustiti taj prostor- Dužina prethodnog boravka računa se za period 180 dana koje prethodi svakom danu boravka. Tako naprimjer, ako je osoba u proteklih kalendarskih 180 dana boravila 45 dana na schengenskom prostoru, ona može na području bilo koje države EU boraviti još 45 dana”, pojašnjavaju iz MUP-a RH.

Vrijeme boravka se računa pomoću takozvanog schengenskog kalkulatora. U schengenski kalkulator se upisuju svi datumi ulaska i izlaska iz Hrvatske prema graničnim štambiljima otisnutim u pasoš u prethodnih 180 dana.

Pročitajte više na: https://6yka.com/bih/prelazak-granice-od-1-januara-sta-se-sve-nece-moci-unijeti-u-hrvatsku?fbclid=IwAR0RFpVHqo6w2FujNDVk7MLixFDIMcPrgqsS4rguoxwY8T2jYyA5DBTRj1U

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print