Grčka postaje vodeća evropska destinacija za ovogodišnja putovanja

0
17

Statistike govore da će Grčka ovo ljeto postati najpopularnije odredište brojnih turista. Ovome svjedoči veliki broj rezervacija. Najavili su da će granicu moći preći osobe koje su vakcinisane, imaju negativan test ili su prebolovale koronavirus.

Najnovije istraživanje kompanije ForwardKeys otkrilo je da je vakcinacija ključ za ‘oživljavanje’ međunarodnih putovanja. Dvije destinacije, Grčka i Island, koje su najavile da će dočekati vakcinisane posjetioce ovog ljeta, primijetile su da su se dolazne rezervacije letova dramatično povećale od trenutka njihovih najava.Izrael, SAD i Velika Britanija, gdje su kampanje vakcinacije posebno dobro napredovale, zabilježile su da su se rezervacije za odlazne letove također povećale. Grčka, čija je ekonomija u velikoj mjeri ovisna o turizmu, prednjačila je najavljujući spremnost da ugosti turiste koji su vakcinisani, imaju negativan test na koronavirus ili su se oporavili od bolesti.

Zbog toga je primijećen veliki broj najavljenih letova iz SAD-a i Velike Britanije. Nalazi se na vrhu liste najpopularnijih odredišta za britanske putnike ovog ljeta. Potvrđene karte za putovanje između jula i septembra trenutno su 12 posto ispred mjesta na kojem su bile u ekvivalentnom momentu 2019. godine.

Foto: Breaking Travel News
Foto: Breaking Travel News

Čak sedam od deset “najpoželjnijih” gradova su smješteni u Grčkoj, a prvi na listi je otok Mykonos. Ljetne rezervacije trenutno iznose 55 posto onoga što su bile u ekvivalentnoj tački, odnosno u vremenu prije pandemije.

Foto: Breaking Travel News
Foto: Breaking Travel News

Korelacija između najave ublažavanja ograničenja putovanja i rezervacija pokazuje se i na avionskim kartama izdanim iz SAD-a za Island.

Islandska vlada je 26. marta da će svi vakcinisani putnici biti izuzeti od ograničenja ulaska. Nivo izdatih karata popeo se na 158 posto onoga što su bile tokom ekvivalentne sedmice 2019. godine.

Foto: Breaking Travel News
Foto: Breaking Travel News

Potpredsjednik ForwardKeysa Olivier Ponti je komentirao: “Čini se da su vakcinacije ključ za ‘oživljavanje’ međunarodnih putovanja, jer su zemlje koje daju jasna obećanja da će dočekati vakcinisane putnike nagrađene skokovima u rezervacijama letova.”

Naveo je i kako se čini da su ljudi sada voljni napraviti rezervacije na znatno kraći vremenski period u odnosu na stanje prije pandemije.

klix.ba