Parlament FBiH danas o imenovanju vlade, Schmidtov rok ističe u ponoć

Nametnute izmjene Ustava FBiH koje je prošle godine donio visoki predstavnik Christian Schmidt propisuju da se nova vlada mora formirati 30 dana od trenutka imenovanja predsjednika i potpredsjednika FBiH. Taj rok ističe u ponoć.

Kada je pet minuta nakon zatvaranja birališta 2. oktobra prošle godine nametnuo izmjene zakona i ustava, Schmidt je poručio da to radi kako bi deblokirao FBiH, odnosno kako bi onemogućio da neko blokira formiranje vlasti, kao što je to bio slučaj od 2018. do 2022.

U praksi njegove nametnute izmjene nisu urodile plodom u smislu imenovanja nove vlade. Da nije nametao izmjene vlast bi već davno bila formirana. Dakle problem nije riješen.

Parlamentarnu većinu u FBiH su dogovorila dva politička bloka. Jedan je okupljen oko SDP-a, NiP-a i NS-a (čak osam stranaka), a drugi oko HDZ-a uz apsolutnu sveprisutnost te stranke.

Ipak ta koalicija ima problem jer im za imenovanje vlade nedostaje saglasnost jednog potpredsjednika FBiH, a to je Refik Lendo iz SDA koji ne pristaje dati potpis bez učešća SDA u vlasti. Svoj stav bazira na Ustavu FBiH koji kaže da se vlast formira uz odobravanje predsjednika i oba potpredsjednika FBiH.

Christian Schmidt jučer tokom sastanka sa rukovodstvom FBiH

Christian Schmidt jučer tokom sastanka sa rukovodstvom FBiHS obzirom da je danas zadnja šansa za imenovanje vlade u zakonski propisanom roku zakazana je i sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH. Lidija Bradara kao predsjednica entiteta je odluku o imenovanju vlade poslala u parlament, iako saglasnost na tu odluku nije dao Lendo. Stoga se postavlja pitanje šta će se danas dešavati na sjednici sa samo jednom tačkom dnevnog reda – imenovanje vlade.

Jedna od opcija je da će zastupnici samo raspravljati i eventualno predlagati razne izlazne opcije, iako svaka vodi ka Schmidtu. Jedna od ideja, koju je Klix.ba već objavio je da parlamentarna većina usvoji neku vrstu reolucije u oba doma, kojom bi pozvali Schmidta da nametne odluku. Ipak, ključni detalj je da li bi nova odluka bila trajna ili privremena. Ako bude privremena, takvu odluku ne podržavaju ni sve stranke Osmorke, poput SBiH-a i NES-a.

Stoga je pravo pitanje zna li Christian Schmidt uopće šta će uraditi. Njegova odluka od 2. oktobra prošle godine nije dala rezultat, a vremena mu ponestaje i Schmidt je u vrućoj stolici, koju je sam pregrijao, u kojoj pogrešnim potezom može srozati kredibilitet OHR-a.

Klix.ba

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print