Ove vrste voća trebali biste češče konzumirati kod nedostatka željeza

0
92

Nizak nivo željeza može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih posljedica kao što je zatajenje srca. Stoga, vrlo je važno da ovaj mineral svakodnevno unosite u svoj organizam, a pojedine vrste voća mogu vam pomoći u tome.

Umor, vrtoglavica, ubrzan rad srce, depresija, gubitak kose i blijeda kosa samo su neki od znakova nedostatka željeza u organizmu. Nizak nivo željeza najčešće imaju žene tokom menstrualnog ciklusa i trudnice, ali nije isključeno da i druge osobe mogu imati manjak ovog minerala.Doktor Matt Angove iz Optimize Irona naveo je da voće generalno nije jak izvor željeza, ali da postoje razlozi zašto bismo trebali ih dodati u ishranu ukoliko imamo nedostatak željeza.

Voće s visokim udjelom jabučne kiseline

Iako se voće ne smatra značajnim izvorom željeza, ono može pomoći u kombinaciji s drugima namirnicama bogatim željezom. Jedna od vrsta je svakako voće s visokim udjelom jabučne kiseline, a po tim se najviše smatraju jagode, marelice i trešnje. Doktor Angove navodi da ova vrsta voća značajno povećava unos željeza u crijevnim stanicama.

Suho voće

Suho voće poput grožđica i suhih šljiva dobar najveći su izvor željeza kada je riječ o voću. One imaju viši udio i bolju ukupnu bioraspoloživost željeza u usporedbi sa svježim voćem.

Citrusno voće

Konzumacija voća s limunskom kiselinom također ima dobar utjecaj na povećavanje željeza u organizmu jer pomažu u apsorpciji ovog minerala. Pored toga, citrusi su veoma dobri i za imunološki sistem.