Nevjerovatna priča iz Hrvatske: Putem Google street viewa riješili ubistvo staro 11 godina

0
68

Zagrebačka policija pronašla je u četvrtak tijelo za koje se sumnja da je 76-godišnja penzionerka Slavojka Senišin koja je prije 11 godina nestala pod nepoznatim okolnostima na području Trešnjevke gdje je živjela te posjedovala stan.

Policija je kriminalističkim istraživanjem otkrila da je osumnjičeni muškarac tijelo nesretne penzionerke nakon ubistva zamotao u tepih i prevezao ga u naselje nedaleko od Ivanić-Grada te ga bacio u bunar.

RTL-ova reporterka Ivana Ivanda Rožić o ovom slučaju je razgovarala sa Zvonimirom Petrovićem, šefom Službe općeg kriminaliteta PU zagrebačke.

Prije nestanka bunar bio na mjestu

– Ovaj slučaj smo riješili provođenjem niza tehničko-taktičkih i dokaznih mjera i radnji. Prije dvije godine radeći krim istraživanje po drugim predmetima shvatili smo da se radi o osobi koja bi po svom profilu bila kadra učiniti ovako nešto. Radi se o našem isključivom terenskom, odnosno prikupljanju obavijesti. Shvatili smo da je na adresi gdje je počinitelj prijavljen, prijavljena i gospođa, nestala osoba čiji je nestanak prijavljen 2011. i tada smo se počeli baviti slučajem pod pretpostavkom da je ova osoba odgovorna za nestanak i za smrt – kazao je.

Kazao je i kako je prije 11 godina kada je prijavljen nestanak obavljen razgovor s počiniteljem, ali i s nizom drugih osoba.

– U tom trenutku nikakve indicije nisu upućivale na njega – kazao je.

Objasnio je i što ih je navelo da se vrate na mjesto događaja do bunara.

– Što se samog bunara tiče, pregledom Google street viewa smo shvatili da je prije samog nestanka žrtve bunar bio na svom mjestu. Kad smo na mjesto pronalaska tijela došli fizički, shvatili smo da bunara nema, da je samo kruna od bunara premještena ispred vikendice. To je bila indicija da intenzivnije krenemo u provođenje drugih mjera radnje – kazao je.

Istraživali druga krivična djela i shvatili da je sumnjiv

– Tada smo pretpostavljali da bi se moglo raditi o tome, kasnije smo operacionalizirali i jučer realizirali istraživanje – dodao je Petrović.

Komentarisao je i navode da se osumnjičenog i ranije povezivalo s krivičnim djelima.

– Ne mogu tačno reći o čemu. Istražujući druga krivična djela osoba je bila sumnjiva. Tada smo se za nju zainteresirali – kazao je te dodao da su istražujući drugi slučaj koji se veže uz osumnjičenog riješili ovaj.

Kazao je da je sve odradilo 10-15 policijskih službenika odjela za Kriminalne delikte u službi općeg kriminaliteta.

– Zahvaljujem im na rješavanju tako teškog slučaja u kriminalističkom smislu – kazao je.

Na kraju je kazao i kako su krivotvoreni dokumenti za stan bili još jedna indicija koja je potvrđivala ono što je policija pretpostavljala.