Naučite kako spremiti fokaču – najpoznatiji italijanski hljeb sa povrćem

0
61

Sastojci:

400 ml vode
1 kašičica šećera
5 g suvog kvasca
440 g brašna za hljeb
10 g soli
20 g griza
12 ml maslinovog ulja
10 g meda

Priprema:

U posudu sipajte 60 ml tople vode, dodajte šećer i kvasac. Zatim lijepo promiješajte i ostavite da se aktivira 10 minuta. Zatim u aktivirani kvasac sipajte preostalu vodu (340 ml) i dodajte prosijano brašno, so, griz, ulje i med. Promiješajte da se svi sastojci lijepo sjedine, pa pokrijte providnom folijom i ostavite da nadođe nekih sat vremena. Nauljenim rukama kratko premijesite, pa ponovo pokrijte i ostavite da odmori nekih pola sata. Isti postupak ponovite još 3-4 puta. Stavite tijesto u nauljenu tepsiju i prstima pritisnite na više mjesta. Nakon što ste ispritiskali tijesto, ostavite da odmori nekih pola sata. Poređajte paradajz, luk, začine po želji, nauljite, pa onda pecite u zagrijanoj rerni na 200°C oko 20-25 minuta.

izvor: znamo.ba