Nakon više od od 60 godina riješena misteriozna smrt grupe planinara na Uralu

0
136
“Povrede na mrtvim turistima su karakteristične za povrede planinara koje je pogodila lavina”, rekao je Kurjakov.

U februaru prošle godine tužilaštvo je najavilo istragu slučaja nestanka grupe Djatlov, 60 godina nakon njihove misteriozne smrti.

Kurjakov je dodao da je urađena komparativna analiza povreda turista tokom istrage. Svi su umrli od hipotermije, osim Zolotareva, Dubinina i Tibo-Brinjola.

“Ako uzmemo tenisku lopticu, stvorimo vanjski pritisak i gurnemo odozgo, ona se neće slomiti tamo gdje se primjenjuje sile, već sa suprotne strane. U skladu sa tim, ako snijeg vrši pritisak odozgo, bilo je tri do četiri metra snijega što je oko pola tone snijega, onda će povrede da budu na suprotnoj strani. Kod svih su povrede bile na suprotnoj strani”, rekao je Kurjakov, prenosi TASS.

U februaru 1959. grupa od devet skijaša nestala je na istočnom obronku planine Otorten, u subarktičkom području Urala. Od tada se taj planinski prolaz zove Djatlov po vođi grupe Igoru Djatlovu. Riječ Otorten na lokalnom mansi jeziku znači Planina mrtvih.

Svi članovi grupe bili su iskusni skijaši i planinari. Potraga je uslijedila nakon što se grupa nije pojavila na određenom mjestu kako je planirano. Tri sedmice kasnije nađeno je pet tijela, više stotina metara niz padinu dalje od originalnog kampa. Istražiocima je trebalo još dva mjeseca da nađu i preostala četiri tijela.

Istražioci su tada utvrdili da su planinari iznutra otvorili ili rasporili šatore, izašli su bosonogi u dubok snijeg na temperaturi od minus 30 stepeni Celzijusa.

Iako na tijelima nisu pronađeni tragovi borbe kod dvije žrtve bila je slomljena lobanja, kod dvoje slomljena rebra i jednoj žrtvi nedostajao je jezik. Utvrđeno je da je smrt kod svih nastupila kao rezultat snažne prirodne sile, podsjeća TASS.

Moguća objašnjenja uključivala su udar lavine, napad odbjeglih kriminalaca ili starosjedilaca naroda Mansi, svađa među samim turistima, kao i različite vrste teorija zavjere.

Grupu su činili Ljudmila Dubinina, Jurij Krivošenko, Rustem Slobodin, Aleksandar Kolevatov, Semjon Zolotarov, Jurij Dorošenko, Zinaida Kolmogorova, Igor Djatlov i Nikolaj-Tibo Brinjol.