Magično kreativno zoom druženje

 

23.12.2022. od 19:30 do 21:00 sati dešavalo se nevjerovatno i inspirativno MEĐUNARODNO MAGIČNO ZOOM DRUŽENJE u kojem su učestvovali učesnici AMIFN_5: Osnovno općinsko učilišta Vera Ciriviri-Trena, Skopje, JU Osnovna škola “Georgi Stojkov Rakovski” Banja Luka, JU “Prva osnovna škola” Donji Vakuf.

Mentorice učesnika u AMIFN_5, nastavnice, Matilda Bajkova, Slađana Popović i Vernesa Manov, sa ekipom učenika razgovarale su o programskim aktivnostima u divnom KALEIDOSKOPU VRLINA.

Učesnici iz Makedonije i Bosne i Hercegovine su vrlo inspirativno govorili o dojmovima proteklih aktivnostima, o vrlinama, videima i fotografijama, dijalozima i tekstovima nastalim u toku trajanja devet sedmica programa. Osvrnuli su se i na pozitivnu energiju koju su    zajedno dobivali u druženju kroz Balkanske učionice, ali i na dugotrajnije trajanje prijateljstava, saradnje i novih zajedničkih sadržaja koji će se dešavati u budućnosti. “Bajka o vrlinama” koju su sinoć napisali zajedničkom motivacijom naći se kao divna uspomena na ovo druženje i početak prekrasnog prijateljstva tinejdžera regiona i u knjizi “Priručnik za kreativni i inkluzivni razvoj” Vernese Manov.

Nastavnice nisu krile zadovoljstvo organiziranim druženjem, kao ni učenici, što govori o tome da su ove niti prijateljstva INTERKULTURALNE MREŽE PRIJATELJSTVA DJECE I MLADIH REGIONA zaista vrijedne pažnje i za svaku su pohvalu. Ovo druženje je bilo kruna svih aktivnosti učesnika iz ove tri škole u okviru AMIFN_5 i svi su zaista bili na nivou razvijanja izvanrednih komunikacijskih vještina, ispoljavanja izuzetnih misli i emocija prilikom razgovaranja o mnogobrojnim temama vezanih za vrline, ali  i tema koje su važne za periode odrastanja, međuvršnjačkih interesovanja, upoznavanja međusobnih sličnosti i različitosti. U ime cijele ekipe iz ovog magičnog druženja zahvaljujemo organizatorici projekta, učiteljici Željani Radojičić- Lukić, Željana Radojičić-Lukić, kao i svim učesnicima i koordinatorima, na izvrsnoj mogućnosti njegovanja, afirmacije i ispoljavanja najposebnijih vrlina koje nosimo kroz sve faze ljudskog življenja.

“Radujemo se novim kreativnim izazovima koje imamo u planu zajedno uraditi kao ekipa koju je sinoćnje druženje osmislilo i nastaviti druženje i pletenje predivne mreže prijateljstva u nekom narednom periodu.

Podrška koju je direktorica škole, Selvedina Fazlagić, kao i kolege, saradnici iz kolektiva škole iskazivali značajna je i vrijedna.

Posebno smo ponosni na to da su i medijski pokrovitelji, Radio Donji Vakuf, BHR1 i Federalna televizija bili uz nas i promovisali naše aktivnosti tokom trajanja ovog dvomjesečnog  svjetskog programa.

U okviru trajanja programa od 05.10. do 23.12. 2022. devet zadataka realizovalo je ukupno sedamdeset učenika iz jezičko-novinarske sekcije i saradnika iz šestog i osmog razreda naše škole.

Koordinatorica za BiH i mentorica učenicima navedenim ekipam, nastavnica Vernesa Manov, ne krije ogromno zadovoljstvo postignutim uspjesima svojih učenika, navodeći da je vrlo brzo prepoznat i od strane ostalih koordinatora iz zemalja učesnica talent i rad ovih učenika koji su sve zadatke izvršavali i prezentirali na kreativan i zanimljiv način. Sve je to  ishodovalo onim da je u toku Balkanskih učionica predloženo, te su stalne voditeljice srijedom, kada su  bile u mogućnosti, bile Almasa Verem i Amna Rujanac.”

Poruka koju prenosimo od ovih izvrsnih naših kreativaca glasi:

                     „ Vratimo vrline u modu jer su važne i za odrastanje i za življenje!“

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print