Kako se riješiti puževa iz vrta? Lako!

0
344

 

Puževi grickaju biljke i uništavaju cijele nasade pa se svaki vrtlar na svoj način bori protiv njih. No, valja zaboraviti na pesticide jer tako onečišćujemo i zasađene kulture. Valja ih se riješiti na ekološki način. Među najdjelotvornijim prirodnim lijekovima u borbi protiv puževa je sol! Posipajte sol uz gredice i problem je riješen. iskusni vrtlari znaju napraviti zaštitni “štit” od pijeska, mekinja, taloga kave, ljuski od jaja i piljevine. Postupak se mora ponavljati nakon svake kiše ili jačeg vjetra.

Učinkovita zamka je – pivo. Plastičnu času s pivom (napunite je do 2/3) zakopajte u zemlju. Pohlepni puževi brzo će se navući, ali to je i njihov kraj. Korisno je oko gredica postaviti i tanke bakrene žice.

Nađete li u vrtu ježa, budite sigurni, vrt je zaštićen od puževa. Njihovi prirodni neprijatelji su i žabe, gušteri, sljepići i ptice, a stonoge i štrige uništavaju njihova jajašca. Vrtlari preporučuju i jutarnje, umjesto večernjeg zalijevanja te redovito čišćenje gredica od osušenog ili trulog povrća. Dobrodošle su i zamke napravljene od vlažnih vreća, dasaka, narezanih krastavaca, citrusa… Puževi vole vlagu i tu će se zadržavati cijeli dan. Navečer ih jednostavno pokupite. Foto: Thinkstock Puževi ne zalaze ni u gredice na kojima je kao međukultura zasađena rajčica, dragoljub, paprat ili gorušica.

vecernji.hr