Kako bismo odgovorili na katastrofu velikih razmjera: BiH nema državni tim za spašavanje

Dok tugujemo zbog izgubljenih života, ostajemo šokirani prizorima porušenih gradova i divimo se hrabrosti i odlučnosti spasilaca, među kojima su i heroji iz BiH, tragedija Turske i Sirije alarm je za otklanjanje svih nedostataka u sistemu zaštite i spašavanja.

Bh. timovi svjedočili potresnim prizorima. Anadolija

Građani i nevladine organizacije položili su još jedan test humanosti, a spasilačke službe su pokazale da mogu biti brzo organizirane, za razliku od onih koji su zaduženi za taj posao, kazao je profesor Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije i zamjenik direktora Centra za sigurnosne studije iz Sarajeva Armin Kržalić.

Bez podjele

– Sektor za zaštitu i spašavanje pri Ministarstvu sigurnosti je i formiran da bi bio koordinator i na međunarodnom nivou, da bismo znali šta je to BiH uradila u određenom slučaju, pa i kad je u pitanju zemljotres u Turskoj – kazao je Kržalić.

Kada bi se, ne daj Bože, u BiH desilo nešto slično, mislim da bi građani bili ostavljeni samoorganiziranju i međusobnoj podršci, dodao je.

– Tu ne bi bilo nikakve entitetske ili kantonalne podjele. To pokazuje da struktura vlasti ne odražava stavove, ponašanje i razmišljanje stanovništva BiH – istakao je Kržalić.

Kržalić: Nije bilo političke podrške. AVAZ

U složenom sistemu zaštite i spašavanja važno je, prema njegovom mišljenju, jačati lokalne službe, raditi na edukaciji građana, ali i budućih spasilaca, uz zakonsko reguliranje njihovog statusa. Institucije na državnom nivou imaju koordinirajuću ulogu, ali Kržalić smatra da je neophodno formiranje tima za spašavanje u okviru Ministarstva sigurnosti BiH.

Aktivirati ideju

– To je zaustavljeno jer nije bilo političke podrške. S obzirom na sadašnje vrijeme, treba ponovo aktivirati tu ideju.

Spasioci iz RS spasili djevojčicu iz ruševina. Anadolija

Njega mogu činiti jedinice FUCZ-a i RUCZ-a, ali da imamo tim BiH kao prethodnicu, koji će biti prvi na licu mjesta, i na domaćem i na međunarodnom planu, a sve ostalo, u koordinaciji Ministarstva sigurnosti, može dolaziti kasnije – pojasnio je Kržalić.

Obezvrijedili rad

Političari koji su izabrani da koordiniraju, da sarađuju s međunarodnim institucijama, još jednom su obezvrijedili rad i postojanje državnih institucija u ovom segmentu. Možda se to u ovom momentu ne čini tako loše, ali dugoročno ćemo biti svjesni posljedica, naveo je Kržalić.

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print