Izvršeno čišćenje i poribljavanje Malog plivskog jezera

0
46

 

Svi koji su barem jednom posjetili Malo plivsko jezero pored Jajca kazat će da je njegova ljepota magična. Kako bi zaštitili ovo prirodno bogatstvo, članovi Ronilačkog kluba Bosna su proteklog vikenda od smeća očistili jezero i njegovu obalu.

Bila je to još jedna akcija u okviru sedme sezone Henkelovog projekta Zajedno za čiste vode BiH, koja je ovog puta popraćena i dodatnom aktivnošću – poribljavanjem. Na ovaj način dat je doprinos povećanju ribljeg fonda, a Malo plivsko jezero je spremno za doček ljubitelja prirode.

-Sretni smo da u BiH postoje kompanije poput Henkela koje su svjesne značaja očuvanja životne sredine i koje kontinuirano daju podršku ovim i sličnim aktivnostima. Zbog toga je našem timu, kojeg je ovog vikenda činilo 30 ronilaca iz Ronilačkog kuba Bosna i GSS Jajce, bilo izuzetno zadovoljstvo doprinijeti očuvanju staništa biljnog i životinjskog svijeta u Malom Plivskom jezeru. Ono što nas ne raduje jeste da smo tokom akcije izvadili oko 50 vreća smeća i oko 350 kg otpada, od čega je željeza bilo više od 150 kg. Također, ovog vikenda smo zajedno sa Sportsko ribolovnim udruženjem Zlatovčica iz Jajca izvršili poribljavanje Malog plivskog jezera s 1.500 komada potočne pastrmke. Uvjereni smo da će i ova aktivnost doprinijeti očuvanju ovog zaista prepoznatljivog krajolika”, istakao je Hrvoje Gavrančić, predsjednik Ronilačkog kluba Bosna.

U isto vrijeme širom svijeta se obilježavao Dan zaštite životne sredine, kako bi se ukazalo na snagu i moć lokalne zajednice i pojedinaca u rješavanju problema zaštite životne sredine.

S istim ciljem kompanija Henkel je prije sedam godina pokrenula projekt Zajedno za čiste vode BiH, uz snažnu podršku partnera: kompanije Bingo d.o.o. Tuzla, Ronilačkog kluba Bosna i firme Eko život. Nakon čišćenja Miljacke, Boračkog i Malog Plivskog jezera, sljedeća akcija, posljednja u okviru ove sezone, održat će se na rijeci Željeznici pored Sarajeva.

izvor: jajce -online.com