Iftar: Prijedlog je sahan kofte tradicionalno tursko jelo

0
113

Tradicionalno tursko jelo, Sahan kofte predstavljaju pravi užitak za sve ljubitelje mesa.

Za kofte-kuglice:

  • 300 g mljevene junetine
  • 100 g mljevene jagnjetine
  • 2 kašike prezli
  • 1 crveni luk
  • 1-2 čena belog luka
  • 1 kašišica peršunovog lista
  • 1/2 kašišice mente
  • 1 kašišica crvene začinske paprike
  • 1 kašišica kumina
  • po ukusu biber
  • po ukusu so

Za sos:

  • 1 kutija pelat paradajza
  • 1/2 kašičice origana
  • 300 ml pileće supe
  • 1 kašičica čili paprike
  • 1/2 kašičice cimeta
  • 1 kašičica šećera
  • po ukusu biber
  • po ukusu so

Ostalo:

  • 2-3 velika krompira
  • 1-2 paprike
  • 1-2 luka
  • malo soli
  • malo ulja

 

Priprema

  1. Krompir oguliti naseći na kolutove debljine oko 1 cm. Malo posoliti. U tavu staviti malo ulja i svaki kolut krompira malo prepržiti, ja sam minut sa jedne, minut sa druge strane, ne treba puno jer se svejedno peče. Kofte: u zdelu staviti meso, dodati prezle, izmiksani crveni i beli luk, dodati peršin, mentu, biber, kumin, so i mljevenu paprku, sve rukama dobro izmešati. Praviti kuglice i ređati na tacnu.. Sos: u dublju tavu sipati malo ulja, dodati pelat malo iseckan, dodati origano, supu,čili, cimet, šećer,biber, so po potrebi, Neka krčka oko 5 minuta. Tepsiju malo pouljiti, poređati preprženi krompir,poređati kuglice mesa, isečenu papriku i luk. Preliti sa sosom. Staviti peći na 200 oko 40 minuta, sve zavisi i od veličine kuglica. Isključiti rernu i ostaviti još desetak minuta u rerni.

 

Kako napraviti sahan kofte pogledajte OVDJE.