FOTO:Nagradno putovanje i edukativne radionice za kreativne učenike iz „Prve osnovne škole“ Donji Vakuf

0
199
Piše: Vernesa Manov
Dana 10. juna 2022. godine, iako je bilo kišno jutro, sretni i raspjevani, sa poklon paketima za drugare iz SoS sela, krenuli su na svoje nagradno putovanje učenici iz „Prve osnovne škole“ Donji Vakuf koje im je organizovano od strane koordinatora iz Muzeja ratnog djetinjstva u Sarajevu.
Učenici su dobili od strane Muzeja ratnog djetinjstva ovo „ gratis“ putovanje zahvaljujući saradnji tokom pandemijske godine ostvarene putem Zoom online radionica sa učenicima jezičko-novinarske sekcije ove škole.
Prijedlog od strane uposlenih u Muzeju ratnog djetinjstva upućen Vernesi Manov, nastavnici koja je saradnju sa MRD-om uspostavila ranijih godina kroz vlastite književne angažmane, je na obostrano zadovoljstvo prihvaćeno i od strane direktorice škole, gospođe Selvedine Fazlagić, koja uvijek rado prihvata sve kvalitetne odgojno-obrazovne aktivnosti usmjerenih na kvalitetno obrazovanje učenika. Učenici i koordinatorice ovog programama se zbog toga od srca zahvaljuju direktorici.
U toku pandemije nastavnici Vernesi iz „Prve osnovne škole“Donji Vakuf predloženo je da animira i svoje učenike iz jezičko-novinarske sekcije kako bi se pridružili osnovcima iz zemlje i učestvovali u online radionicama o izgradnji mira, mirnom izlaženju iz konflikata, razvijanju empatije prema drugima, razvijanju socijalnih i društvenih, kao i vlastitih sposobnosti, te razvijanju svijesti o dobrobitnostima mira i tegobama ratnih sukoba.
Učenici su u prošlogodišnjim radionicama iskazali izuzetne rezultate za koje su, čim se stvorila prilika, i nagrađeni organizovanim putovanjem u posjetu MRD-u i radionicama uživo što je za četrdeset učenica i učenika škole bilo pravo zadovoljstvo i divan završetak školske godine, ali i „šlag na torti“ divnih kreativnih aktivnosti u vannastavnim procesima.
Pored učenika jezičko-novinarske sekcije iz šestog, sedmog, osmog i devetog razreda, putovanjem su nagrađeni i učenici generacije ovogodišnjeg devetog razreda, učenice iz horske sekcije zadužene za divno prezentiranje rada u televizijskoj emisiji iz „Prve osnovne škole“ Donji Vakuf, te dvije gošće iz škola iz Prusca i Sarajeva sa kojima će bit uspostavljena saradnja u narednim kreativnim i obrazovnim radionicama i aktivnostima.
U pratnji učenika i učenica su bile i Amila Tahirović, pedagogica, te nastavnice Samira Brkić, Selma Kurić, Mirsada Ždralović, Aida Cerić, Nalida Šutković i Ramiza Hadžić. Emocije izazvane posjetom Muzeju, druženjem i učenicima nisu krile tokom, a i poslije putovanja.
Koordinatorice iz MRD-a, Mersiha Began i Adna Sokolović, nisu krile zadovoljstvo zbog ažurnosti, rada i kreativnosti ovih učenika, te su izrazile želju da saradnja traje i dalje.
Nastavnice , Ramiza Hadžić i Vernesa Manov su u prethodnom periodu bile educirane i na seminarima organizovanim od strane Muzeja ratnog djetinjstva što je proširilo i mogućnosti daljeg djelovanja u projektu.
Sa osmijehom na licu, pjesmom u duši i poklonima kojima su obradovani i mališani bez roditelja iz SOS sela, zahvaljujući mami Saneli iz ove organizacije, učenici su se cijelo vrijeme putovanja zabavljali, družili, pjevali, obilazili dijelove grada u pauzama između radionica, te snimili mnoštvo lijepih fotografija za uspomenu i dugo sjećanje na ovo nezaboravno putovanje.
Rijetko kada geste saradnika prema njenim „umjetničkim“ učeničkim dušama ostave bez riječi, ali ovaj put potez koji su prema članovima jezičko-novinarske sekcije učinili iz Muzeja ratnog djetinjstva, definitivno će bit nezaboravan i za njega će biti malo i nekoliko tekstova napisanih kako bi se iskazale emocije, dojmovi i riječi, ne samo njene, već i njenih kolegica i učenika.
„Volim prave, ljudski velike poteze odraslih prema najdivnijim bićima, djeci!“- riječi su napisane u „Nastavnicin dnevnik“ od strane koordinatorice ovih aktivnosti.
Pored gore iskazanih zahvalnosti, cijela ekipa putnika za Sarajevo na ovom putovanju mora zahvaliti i roditeljima kao najvažnijim saradnicima u odgoju naših učenika koji su iskazali izuzetnu saradnju i posebno im se zahvaljuju koordinatori za povjerenje iskazanooko svih segmenata ovog programa.
Na kraju svi putnici moraju pohvaliti i vozača autoprevozne firme „Travnik trans“, Šabana Sejdića, na izuzetnoj kooperativnosti i strpljivosti iskazanoj u toku putovanja.
Učenici su otišli sa ovog divnog putovanja na zasluženi ljetni raspust u iščekivanju novih kreativnih izazova i putovanja koje će zaslužiti jer su zaista fascinantni u svom radu i trudu, ali i ponašanju gdje god odu predstaviti svoju školu na čemu im se i direktorica škole i svi nastavnici od srca zahvaljuju.
Članovima iz nezaboravne generacije završnog devetog razreda, koje ni pandemija nije spriječila da svoje znanje i kreativnost usmjeravaju i ispoljavaju na najbolji ljudski način i izazove i ciljeve stavljene pred njih riješe najbolje što se može, želimo zahvaliti za saradnju, postignuća i umjetnost, te poželjeti im sve najbolje u daljem školovanju.
Za nekoliko dana, u sklopu sadržaja o dodjeli diploma osnovcima završnog razreda bit će objavljena multimedija „ PETICA ZA ART“ sa putovanja koju će rado podijeliti sa nama kreativci iz „Prve osnovne škole“ Donji Vakuf.
U nastavku uživajte u fotografijama sa ovog putovanja!