Demokratska fronta : Konačno usvojen prijedlog Zakona o nabavci, držanju i nošenju oružja i streljiva u SBK

0
135

 

Saopćenje za javnost

KONAČNO USVOJEN Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o nabavci, držanju i nošenju oružja i streljiva SBK

Na 29. sjednici Skupštine SBK, održanoj dana 20.09.2022.godine, kao druga tačka dnevnog reda, razmatran je Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o nabavci, držanju i nošenju oružja i streljiva SBK kojeg je u skupštinsku proceduru, prije više od godinu dana, uputila grupa Zastupnika Skupštine SBK.

Prijedlog je na kraju uvodnih obračanja i diskusije KONAČNO i usvojen, sa 19. glasova ZA i 10. SUZDRŽANIH.

Nakon početnog Prijedloga izmjena i dopuna Zakona,
– podnesenog 02.09.2021.godine
od strane Predsjednika Kluba Zastupnika Demokratske fronte u Skupštini SBK, Orlović Amira, konačno je nakon dodatne tri dorade, na sjednici Skupstine SBK razmatrana i u konačnici i usvojena finalna verzija Prijedloga Izmjena i dopuna Zakona o nabavci, držanju i nošenju oružja i streljiva SBK.

Amir Orlović, zastupnike Demokaratske fronte u Skupštini SBK

Pored Orlović Amira, kao predlagača, svoj veliki doprinos dao je i Zastupnik Mušanović Elvedin, a svojom podrškom i potpisom, kao supotpisnici jedne od verzija Prijedloga Izmjena i dopuna Zakona o nabavci, držanju i nošenju oružja i streljiva SBK, i Zastupnici Milanović Sedžad, Mrako Amer i Švago Almir.

Nakon provedene Javne rasprave Prijedlog Izmjena i dopuna Zakona o nabavci, držanju i nošenju oružja i streljiva SBK u dva navrata je dostavljan resornom kantonalnom ministarstvu i u oba slučaja je od strane ministarstva dato negativno mišljenje na određene članove iz Prijedloga Izmjena i dopuna Zakona.

Tokom rasprave po tačci dnevnog reda u kojoj se razmatrao Prijedlog Izmjena i dopuna Zakona o nabavci, držanju i nošenju oružja i streljiva SBK,od strane predlagača Zastupnika Amira Orlovića i Elvedina Mušanovića, uspješno su prezentirane i argumentirane predložene izmjene, pa je Prijedlog Izmjena i dopuna Zakona usvojen u formi u kojoj je i predložen.

Izmjenama se, u skladu sa Direktivama EU na drugačiji inovativniji način tretira oblast na koju se Zakon odnosi, u velikoj mjeri su otklonjene sve smetnje na koje su ukazivala lovačka uduženja, streljački klubovi i udruženja ali i privredni subjekti koji se bave prodajom i prometom oružja i municije i smanjena je diskriminacija i nepovoljniji položaj lovaca i sportskih strijelaca SBK u odnosu na iste kategorije u nama susjednim kantonima.

Demokratska fronta SBK
Kantonalni Odbor
Press KO DF SBK