Hoće li zbog koalicije SDA-SBB-DF doći do preslagivanja Vlade SBK?

0
151

 

Nakon koalicijskog dogovora SDA, DF-a i SBB-a, potpisanog za sve razine vlasti, javnost u SBK posljednje vrijeme špekulira i hoće li ta koalicija utjecati i na srednjobosansku kantonalnu Vladu u kojoj vlast čine SDA i HDZ BiH.

Kantonalni premijer Tahir Lendo za Drukčiji kaže kako je koalicioni dogovor na nivou države dobar, ali i upozorava da je procedura prepakiranja Vlade izuzetno složena.

“U ovom kantonu vrlo je složena procedura izbora i prepakiranja vlade, za što morate imati koncenzus svih. Vidjet ćemo u dogovorima i razgovorima kako, na koji način i šta se može, da ne napravimo neki kuršlus. Sporazum na nivou države je jako dobar, vidjet ćemo njegovu provodivost kroz Vladu FBiH, kroz vlade kantona koje nisu uspostavljene i onda ćemo vidjeti šta je najbolja mogućnost. To nitko ne može predvidjeti”, rekao je Lendo.

Kantonalni ministar obrazovanja, mladih, znanosti, kulture i sporta te tajnik kantonalnog HDZ-a Bojan Domić preslagivanje Vlade smatra teškim političkim pitanjem.

“Mislim da su se rekonstrukcije vlade na ovim prostorima događale samo direktnom intervencijom visokog predstavnika. Otkad postoji ovaj kanton takvo nešto se nije dogodilo. Bilo bi potrebno dvije trećine ili 20 ruku u Skupštini. Od Jajca do Kiseljaka vlast čine SDA i HDZ, sad je li realno da netko to izbriše i od 2020. pravi neku novu kompoziciju? Vidite, ne ide to ni u Sarajevu kako je zamišljeno, a tamo se radi o jednom zastupniku”, rekao je Domić za Drukčiji radio.

Drugačiji radio