19.7 C
Donji Vakuf
Srijeda, Oktobar 4, 2023
Naslovnica Vijesti BiH Dom naroda usvojio izmjene Zakona: Bit će izbora u Mostaru

Dom naroda usvojio izmjene Zakona: Bit će izbora u Mostaru

0
43

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH danas je, po hitnom postupku, usvojio izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, koje će omogućiti održavanje lokalnih izbora u Mostaru.

Za predloženi zakon je glasalo 13 delegata, jedan je bio protiv, a suzdržanih nije bilo.

Predlagač zakona je Zastupnički dom državnog parlamenta, koji je ovaj zakon usvojio sinoć, uz nekoliko zaključaka koji su proslijeđeni i Domu naroda na razmatranje.

Delegati su usvojili te zaključke, među kojima i taj da Dom naroda PSBiH preporučuje skupštini Grada Mostara, u novom sazivu, da u proces izrade prijedloga novog statuta uključi predstavnike svih konstitutivnih i ostalih naroda u BiH, kako bi se kroz usvajanje novog statuta osigurali mehanizmi donošenja i implementacije odluka od interesa za sve građane grada Mostara.

Također je usvojen i zaključak prema kojem Dom dom PSBiH smatra neophodnim da skupštine Hercegovačko-neretvanskog, Posavskog i Zapadnohercegovačkog kantona do dana provođenja predstojećih lokalnih izbora u BiH usvoje izmjene ustava u pravcu osiguranja konstitutivnosti svih naroda i na teritoriji tih kantona.