Erdogan: Putin pristao na produženje crnomorskog dogovora o izvozu žita

Ruski predsjednik Vladimir Putin pristao je da produži ugovor o izvozu ukrajinskog žita preko Crnog mora koji ističe sljedeće sedmice, izjavio je danas turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, kako prenosi Guardian.

Erdogan je rekao novinarima da je razgovarao sa Putinom o ključnom sporazumu koji omogućava izvoz ukrajinskog žita za ublažavanje globalne prehrambene krize.

Sporazum, potpisan pet mjeseci nakon početka ruske invazije na Ukrajinu, ističe u ponedjeljak, a Putin je više puta prijetio da ga neće obnoviti zbog prepreka za ruski izvoz.

“Spremamo se da dočekamo Putina u augustu i dogovaramo se o proširenju crnomorskog žitnog koridora”, rekao je Erdogan novinarima.

Erdogan je rekao da se nada da “ćemo ovim pismom našim zajedničkim naporima i naporima Rusije osigurati proširenje žitnog koridora”.

Putin je u četvrtak upozorio da “nijedan” od uslova Moskve za funkcionisanje sporazuma nije ispunjen, prenosi AFP.

“Želim da naglasim da ništa nije urađeno, baš ništa. Sve je jednostrano. Razmislićemo šta da radimo, imamo još nekoliko dana”, rekao je Putin ranije.

Sporazum, u kojem je posredovao Erdogan, omogućio je Ukrajini da pošalje više od 32 miliona tona žitarica pored ruskih ratnih brodova u Crnom moru.

Izvor: N1

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print