Biznismen iz Sarajeva ponudio finansiranje i izgradnju džamije na Trebeviću

0
87

Bosanskohercegovački biznismen Nermin Hubić, porijeklom iz Višegradauputio je Rijasetu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini (IZBiH) pismo namjere za finansiranje, izgradnju, te kasnije uvakufljenje džamije na Trebeviću.

Pismo namjere je upućeno reisu-l-ulemi dr. Huseinu ef. Kavazoviću, Vakufskoj direkciji, Medžlisu IZ Sarajevo, SDA Stari grad, načelniku Starog Grada Ibrahimu Hadžibajriću i predsjedavajućem OV Stari Grad Mirzi Bataloviću.

“Vezano za inicijativu zastupnika Zahiragića (Adija, op.a.) i Kluba SDA Stari Grad za izgradnju džamije na Trebeviću, ovim putem vas obavještavam da sam spreman, ukoliko navedena inicijativa bude prihvaćena i potrebne dozvole za građenje pribavljene, u potpunosti o svom trošku izvršiti izgradnju”, navodi se u pismu Hubića.

On tvrdi da je opravdanost izgradnje “više nego očita“, te ponovo izražava spremnost da “o svom trošku izgraditi objekt bez bilo kakve finansijske podrške od institucija ili trećih lica“.

“Iskreno se nadam da ćete predloženu inicijativu podržati i omogućiti realizaciju projekta”, naveo je, uz ostalo, Hubić, dodajući da je “voljan učiniti sve što je potrebno u cilju otklanjanja eventualnih prepreka” za realizaciju ove ideje.

Hubić je u izjavi za portal INS potvrdio da je uputio pismo namjere. Veli da je “time sve rekao” i da “ne želi nikakav publicitet“.

“Iskreno se nadam da će projekt u interesu svih nas biti realiziran. Sada je na institucijama da urade svoj dio posla. Oni koji trebaju da znaju su obaviješteni o mojoj namjeri i spremnosti sa željom da to bude ohrabrenje da provedu procedure i, na kraju, izgradi džamija. To je jedini razlog zbog kojeg bilo šta govorim u javnosti”, kazao je Hubić.

Inače, Hubić je zaintrigirao je bh. javnost prošle godine svojom višemilionskom ponudom za kupovinu devastiranog Doma penzionera u Nedžarićima u Sarajevu. Bio je, naime, spreman izdvojiti 14 miliona KM za ovaj objekt, no pobijedila je viša ponuda druge bh. kompanije.

U intervjuu za portal Faktor, Hubić je kazao da je svoj prvi milion KM zaradio kada je imao 21 godinu, osnivač je više kompanija.

“Završio sam medresu, a potom Ekonomski fakultet, na kojem sam i magistrirao. Krenuo sam od poslovno-finansijskog konsaltinga. Zapravo, 2001. godine je to dobilo neku ozbiljnu formu. Ja se dobro sjećam, evo sada ću otvoreno kazati, 21 godinu sam imao kada sam prvi milion KM brojao na stolu. Percepcija ‘97-‘98. godine, Sarajevo je bilo porušeno, i ja sam otvorio firmu koja je imala biznis proizvodnje građevinske stolarije i enterijera. I onda 2001. godine sam otvorio kompaniju koja se bavila poslovno-finansijskim konsaltingom i ona je egzistirala u tom kapacitetu do 2016. godine, kada sam je prodao. I to je prvi put na ovim prostorima da je neko taj biznis koji je “rezervisan” isključivo za kompanije iz Londona, Beča, prodao internacionalnoj kompaniji koja i dan-danas egzistira. Mi smo se 2008. godine počeli baviti restoranima radeći poslovno-finansijski konsalting, i od 2009. do 2016 ili 2017. godine imali smo više od 20 ugostiteljskih objekata”, rekao je tada Hubić za Faktor.

Podsjetimo, 21. januara vijećnik SDA u Općinskom vijeću Stari Grad Adi Zahiragić najavio je incijativu za izgradnju džamije na Trebeviću.

“Na narednoj sjednici općinskog vijeća, idući četvrtak ako Bog da, podnosim incijativu u svoje ime i u ime Kluba SDA Stari Grad, za dodjelu općinske zemlje na Trebeviću Islamskoj zajednici u Bosni i Hercegovini, uz poruku da je općinska administracija spremna da uradi sve, kako bi ubrzala proces izgradnje prijeko potrebne džamije na Trebeviću“, napisao je Zahiragić putem Facebooka, prenosi Bosnian News Servis(INS).

Izvor: Radio Sarajevo