Johnson iznio plan u 6 tačaka: Ovako ćemo pobijediti Vladimira Putina u Ukrajini

0
99

Britanski premijer Boris Johnson objavio je svoj plan u šest tačaka kojem je cilj zaustaviti rusku invaziju na Ukrajinu.

U članku koji je napisao za New York Times, a prenosi ga BBC, utvrdio je kako svjetski čelnici moraju pojačati napore kako bi osigurali da invazija propadne. Napisao je kako o “našim djelima neće suditi budući historičari, nego narod Ukrajine“, a njegov plan podrazumijeva i znatno osnaživanje obrambenih snaga u zemljama članicama NATO-a.

“Nije dovoljno iskazati našu podršku, moramo spriječiti ovaj sustavni pokušaj da se međunarodno pravo mijenja uporabom vojne sile”, rekao je Johnson.

Na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda održanoj ove sedmice, 141 država opredijelila za osudu ruske invazije, a 39 zemalja koordiniranih s britanske strane sastavilo je vjerojatno najveću tužbu za ratne zločine u historiji, koja je predana Međunarodnom kaznenom sudu.

Johnson namjerava okupiti svjetske čelnike kako bi se dogovorili o daljnim potezima, a njegov plan sastoji se od šest mjera. Prva je da bi se svjetski čelnici morali udružiti u međunarodnu humanitarnu koaliciju za Ukrajinu. Drugi bi potez bio pružiti maksimalnu podršku Ukrajini kako bi se mogla samostalno braniti od agresije.

Nužno je, smatra Johnson, i pojačati ekonomski pritisak na Rusiju. Međunarodna zajednica mora se oduprijeti “jezivoj normalizaciji” ruskih aktivnosti u Ukrajini. Također, među NATO zemljama nužna je “brza kampanja ojačavanja snage i odbrane“. Na šestom je mjestu diplomatska aktivnost koja, smatra britanski premijer, mora pomoći kako bi se rat zaustavio, ali samo pod uvjetom da u svim pregovorima sudjeluje legitimna ukrajinska vlada, piše Jutarnji list.

Premijer Britanije bi se u ponedjeljak s istom porukom trebao obratiti kanadskom kolegi Justinu Trudeau i nizozemskom Marku Rutteu, koji stižu na sastanak u londonski Downing Street.

U utorak će, pak, Johnson ugostiti čelnike grupe V4 – Češke, Mađarske, Poljske i Slovačke. Iz njegova ureda objašnjavaju kako su se te zemlje već suočile s velikom humanitarnom krizom, jer je više od 1,5 miliona ljudi dosad izbjeglo iz Ukrajine u susjedne zemlje.

Istovremeno, britansko mininstarstvo obrane poručilo je kako je sve izglednije da je Rusija podcijenila moral i obrambene mogućnosti ukrajinskog otpora.

izvor: Radiosarajevo.ba