Uznemirujuća lekcija iz prošlosti: Drugi talas može biti još pogubniji

0
100

 

Ovih dana se sve više govori o tome da li će svijet doživjeti drugi talas pandemije koronavirusa. Najsmrtonosnija zarazna bolest 20. vijeka, Španski grip, nudi veoma obeshrabrujuće lekcije iz istorije.

Smrtni slučajevi od Španskog gripa: Drugi talas bio najpogubniji

Naime, Španski grip izbio je u proljeće 1918. godine i brzo se raširio svijetom. Vjeruje se da ovim virusom zarazilo oko 500 miliona ljudi a da je umrlo oko 50 miliona, što ovu bolest čini najsmrtonosnijom u modernoj eri.

No, ono što je veoma zabrinjavajuće jesta da se najviše smrtnih slučajeva desilo u drugom talasu koji je izbio krajem ljeta odnosno početkom jeseni 1918.

Iako neki tvrde da je razlog tome bio ublažavanje mjera karantina i socijalnog distanciranja nakon prvog talasa, dokaza za to nema.

Zapravo, razlog neki vide u masovnim migracijama, naprimjer povratku vojnika sa frontova po završteku Prvog svjetskog rata. Neki naučnici tvrde i da je virus mutirao do drugog talasa i da je zbog toga bio mnogo smrtonosniji.

Naravno, ne mora značiti da će se ta situacija ponoviti i sa koronavirusom, ali nije zgoreg biti svjestan ovih činjenica, ako ništa drugo onda iz predostrožnosti, odnosno kako bismo maksimalno poštovali mjere koje su i dalje na snazi, poput održavanja distance, nošenja maski te redovnog pranja ruku i dezinfekcije.

Inače, treći talas je došao 1919. godine i po smrtnosti je bio između prvog i drugog talasa.

J. Polimac / Biznis info