Zašto je Mars već desetak dana nevidljiv

0
16

Fenomen „nevidljivi Mars“ se dešava zahvaljujući solarnoj konjunkciji: periodu tokom kojeg Sunce zaklanja Mars i Zemlju jedno od drugog. To se dešava u prosjeku na svakih 25 mjeseci, a ove godine, traje od početka novembra do početka decembra. „Djeluju kao plesači sa dve strane ogromne vatre, dve planete su tokom tog plesa privremeno nevidljive jedna drugoj“, objasnili su u Nasi.

 

Током периода конјункције је тешко, а некада и немогуће размењивати информације

Tokom perioda konjunkcije je teško, a nekada i nemoguće razmijenjivati informacije

Zemlja i Mars dožive fenomen konjunkcije svake dve godine, a portal space.com piše da su dve planete u proseku udaljene 225 miliona kilometara – ali tokom solarne konjunkcije, bivaju razdvojene na udaljenosti od oko 380 miliona kilometara.

Solarna konjunkcija utiče i na rad stručnjaka Nase koji su zaduženi za komuniciranje i slanje signala svemirskim letjelicama na Marsu

„Nemoguće je predvidjeti koje informacije mogu biti izgubljene zbog smetnji usljed naelektrisanih čestica sa Sunca, a ta izgubljena informacija bi potencijalno mogla da ugrozi funkcionisanje svemirskog broda. Zato, prije solarne konjukcije, inženjeri šalju uputstva za dve nedjelje i čekaju“, saopšteno je iz Nase.

Moratorijum 2023. na komandovanje svemirskim brodovima na Marsu traje do 25. novembra, dodaju iz Nase.

Ali naučnici su naglasili da to ne znači da su misije na Marsu dobile slobodne dane.

„Naši cijeli timovi misije proveli su mjesece pripremajući liste obaveza za sve naše svemirske letjelice na Marsu“, rekao je Roj Glejden, menadžer mreže Mars Relay Network iz Nase.

Tokom perioda konjunkcije je teško, a nekada i nemoguće razmjenjivati informacije, kako među Marsovim orbiterima, tako i rovera na površini i zemaljskih stanica, jer solarna korona, ili ređe – disk Sunca, ometaju radio-komunikaciju.

izvor: rts.rs