Za snižavanje cijena goriva treba mijenjati jedan član zakona

 

Kada rastu cijene goriva u Bosni i Hercegovini, poskupljuju i svi proizvodi, pa i prehrambeni, jer se trošak prijevoza uračunava u vrijednost.

Svjetsko tržište

  • Neophodno je, bukvalno, izmijeniti nekoliko brojeva

    Neophodno je, bukvalno, izmijeniti nekoliko brojeva

    FOTO: AVAZ


– Kada raste cijena nafte na svjetskom tržištu, i kod nas se odmah podižu cijene, a to se pravda rastom na berzama. Kada cijene nafte na berzama padaju, kod nas više nije bitno kretanje na berzi, već nekih sto drugih faktora i razloga.

Dakle, uvijek imamo i izgovor da je svugdje skupo gorivo – smatra ekonomista Faruk Hadžić.

Trenutno se u RS cijene kreću od 1,92 do 1,99 KM za litar benzina i 1,92 do 2,06 KM za dizel po litru, dok premium goriva koštaju više od dvije marke.

Inače, cijene u RS su i dalje niže u odnosu na FBiH do 10 feninga. Prosječne cijene u FBiH su za benzin od 2,06 do 2,16 KM po litru, a dizela od 2,01 do 2,16 KM.

  • Hadžić: Rješenja su izvediva

    Hadžić: Rješenja su izvediva

    FOTO: ARHIV


Međutim, kad su u pitanju cijene goriva u BiH, često čujemo da ih takve kakve jesu trebamo samo prihvatiti i da se na njih ne može utjecati.

– To baš i nije tačno, jer država ubire četiri različita nameta po litri goriva, što u konačnici znači uzimanje gotovo 50 posto vrijednosti maloprodajne cijene u budžete. Da bi se snizila cijena goriva, potrebno je, bukvalno, izmijeniti nekoliko brojeva u samo jednom članu Zakona o akcizama BiH, i to da se smanji akciza koja ide u budžet i koja se troši potpuno nenamjenski na raznu budžetsku potrošnju – naglasio je Hadžić.

Nema opravdanja

Dodao je da se ne radi o putarini koja služi za podizanje kredita za gradnju autoputeva i cesta.

– Nema nikakvog opravdanja da se ova akciza ne smanji. Rješenja su prejednostavna i izvediva, ali sumnjam da će to vlast usvojiti, jer bi se time morali odreći svojih privilegija poput automobila, tepiha, umjetničkih slika i stalnih službenih putovanja – naglasio je Hadžić.

Parametri na svjetskim berzama

Ako se posmatraju parametri na berzama, trenutno je cijena nafte brent 504 dolara po toni ili 63 dolara po barelu, što je pad od 45 dolara po toni ili 5 dolara po barelu u posljednjih nekoliko dana.

Cijene nafte nastavile su opadati u vrijeme kada je Njemačka, najveća evropska ekonomija, saopćila da će uvesti striktne restrikcije tokom Uskrsa. Cijene padaju usljed očekivanja da će potražnja za ovim energentom biti manja zbog ponovnog uvođenja restrikcija u mnogim zemljama.

ivor: avaz.ba

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print