Važne preporuke u vezi sa dezinfekcijskim barijerima ispred objekata

0
29

Dezinfekcijske barijere predstavljaju posebno pripremljene površine koje mogu biti posebno izrađene posude za tu namjenu ili betonska udubljenja kao dio arhitektonskog rješenja za ulaz.

Prema naredbama nadležnih štabova, u svim objektima kroz koje prolazi veći broj osoba neophodno je postaviti dez-barijere preko kojih moraju proći ljudi, a u određenim pogonima i prostorima, slične barijere se postave i za vozila.

Sve se čini sa ciljem da bi se spriječilo unošenje mikroorganizama i u svrhu preveniranja širenja infekcije u zatvorene prostore, a njihova pogrešna ili nepotpuna upotreba može nanijeti više štete nego koristi, navode iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

Otopine pripremati po strogim instrukcijama

Prema instrukcijama i preporukama iz Instituta, dez-barijere moraju biti postavljene na glavnom ulazu u ustanovu, prostor, proizvodnju, na način da ih se ne može zaobići, preskočiti ili izbjeći, s tim da se treba onemogućiti kontakt kožom ili pristup kućnih ljubimaca.

Same “posude” odnosno udubljenja moraju imati minimalnu dubinu 2-4 cm za barijere za ljude, i 6-8 cm za barijere za vozila, a u njih postaviti sintetičke spužve koje je neophodno fizički čistiti (ispirati) u toku 24 sata.

Što se tiče upotrebe dezinficijensa u dez-barijerama, koriste se dezinficijensi koji pružaju trenutno dejstvo, otopina treba biti u koncentraciji dva puta jačoj nego otopine za primjenu orošavanjem ili prskanjem, a njihova dopuna se obavlja minimalno svakih 6-8 sati, s tim da ako je protok osoba veći, i znatno češće.

U INZ-u naglašavaju da pripremu otopine dezinficijensa moraju vršiti stručne osobe ili se ona mora raditi pod njihovim nadzorom, dez-barijera se ne smije dodirivati rukama, a prilikom njenog postavljanja, osvježavanja, punjenja, čišćenja, neophodno je koristiti sve mjere zaštite (rukavice, maska).

Za pripremu same otopine koja će se koristiti u dez-barijeri neophodno je da se sredstvo razblažuje i otopina priprema neposredno pred upotrebu, odnosno primjenu. U normalnim uvjetima za pripremu otopine za dez-barijeru koriste se dva grama sredstva na bazi hlora za pripremu deset litara otopine za dez-barijeru, koja se mora kontinuirano dopunjavati.

U specifičnim uvjetima, gdje protok ljudi, moguće je pripravljanje i na bazi četiri grama hlora za deset litara otopine. Pripremljena otopina je spremna za upotrebu narednih 6-8 sati, stoga je važno na dnevnoj bazi pripremati adekvatne količine otopina kako bi se racionalno koristila sredstva i smanjilo nepotrebno dodatno eko-kontaminiranje svakodnevnim deponovanjem preostale otopine.

Širenje umjesto sprečavanja zaraze

– Brzopleta i površna priprema otopine za dez-barijeru prozrokovat će kontraefekat, a nedovoljna količina dezinfekcionog sredstva u otopini koja se priprema neće imati efekat dezinfekcije nego pojačanog čišćenja.

S druge strane, suvišna količina dezinfekcionog sredstva u otopini koja se priprema za dez-barijeru može oštetiti obuću korisnika dez-barijere, pojačava rizik za inhaliranje štetnih isparavanja, ali i rizik za osobu koja priprema i nadzire otopinu, te za osobu koja vrši čišćenje dez-barijere!

Kako ističu iz instituta za zdravlje i siugurnost hrane, na kraju i najbitnije – nepravilna, neadekvatna i nestručna dezinfekcija i priprema i implementacija dez-barijera predstavlja nedjelotvorno utrošen rad, vrijeme i novac, a potencijalni rizici i štete uključujući i širenje zaraze se umjesto smanjuju, ustvari povećavaju.

 

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica