Uspostavljena saradnja turskih i sarajevskih ortopeda, cilj je pružiti pomoć djeci iz cijele BiH

0
55

Specijalista ortopedije i traumatologije sa Pedijatrijske klinike “Ortopediatri”, iz Istanbula, prof. dr. Muharem Inan (Muharrem) održao je danas predavanje o dječijoj ortopediji i traumatologiji za ljekare Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš”.

Profesor Inan iza sebe ima 23 godine ortopedskog iskustva, a posljednjih deset godina se isključivo bavi dječijom ortopedijom i traumatologijom. Pored Turske, stručna znanja i iskustva je sticao u Italiji, Americi i Rusiji, a specijalnost su mu dječiji deformiteti.

Ovom prilikom je kazao da u Turskoj, ali i u čitavom svijetu, nedostaje specijalista ortopedije te da je imao dosta pacijenata sa ovih prostora, saopćno je iz Opće bolnice.

  • Današnje predavanje

    Današnje predavanje

    FOTO: OPĆA BOLNICA


Sa svojim domaćinom, prof. dr. Ismetom Gavrankapetanovićem, direktorom Opće bolnice, koji je također poznati ortoped, uspostavio je saradnju čiji je osnovni cilj da se pomogne djeci iz cijele BiH i regiona ,kako bi im se olakšalo i omogućilo liječenje u njihovoj zemlji. Projekat bi bio besplatan i na humanitarnoj bazi, a pacijenti bi dolazili sa uputnicom i zdravstvenom knjižicom.

U tom smislu on bi lično, sa ekipom turskih ljekara, koji su već pristali na ovu saradnju, dolazio povremeno u sarajevsku Opću bolnicu , gdje bi se radili određeni operativni zahvati i razmjenjivala stručna iskustva.

Prof. dr. Gavrankapetanović, zahvalio se turskom kolegi na dolasku i želji da pomogne u liječenju najmlađih pacijnata sa ortopedskim deformitetima. Uspostavljenu saradnju je ocijenio odličnom jer bi se pacijentima, koji imaju teške deformitete, adekvatnim operativnim zahvatima mogao riješiti veliki problem, navodi se u saopćenju.

Izrazio je nadu da će na ovaj način biti smanjen odlazak naših građana na liječenje u inostranstvo, bar u domenu dječije ortopedije.

avaz