Afera “Respiratori”: Novalić SMS-om upozoren na kineske respiratore koji su ostavljeni u šatoru

Na današnjem ročištu u aferi “Respiratori” objavljen je SMS izvjesnog Edvina Kučukovića, kojim je upozorio na to da kupljeni respiratori mogu biti opasni po život pacijenta. Tvrdi se da respiratori nisu odgovarajuće skladišteni nakon kupovine, tj. da su ostavljeni u šatoru.

Prema navodima Tužilaštva Bosne i Hercegovine, predočili su dokaze koji se odnose na zaključak ugovora o kupovini ovih uređaja, postupak javne nabavke, nepostojanje stručnog tijela u Federalnoj upravi za civilnu zaštitu (FUCZ), koje bi adekvatno utvrdilo koje respiratore kupiti te na njihovo nepostojanje na stanju tokom sklapanja ugovora.

Tužilaštvo tvrdi da ponuda kompanije Srebrena malina, u vlasništvu jednog od optuženih Fikreta Hodžića, nije navedena u protokolu FUCZ-a 2. aprila 2020. godine, ali ni bilo koji drugi dan. Istaknuto je da je u protokolu FUCZ-a zabilježen dokument, zakon o izuzeću od javnih nabavki.

Naglašeno je da nijedna ugovorna strana – ni FUCZ, ni Srebrena malina nisu registrovane za prometovanje medicinskim uređajima. Kao dokaz za to je istaknut i zapisnik Agencije za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine nakon izvršenog nadzora u FUCZ.

“Respiratori ostavljeni u šatoru”

U izvještaju je naglašeno da je na ambalaži, kutijama u kojima su bili respiratori, napisano da je riječ o “emergency” respiratorima, tj. respiratorima za hitnu upotrebu. U izvještaju je obrazloženo kako su se respiratori tretirali nakon njihovog transporta u Sarajevo, tj. prostorije FUCZ-a na Ilidži.

Naime, potcrtano je da je bilo 80 respiratora na paletama u šatoru u kojem nije bilo rasvjete. Nadzorom je utvrđeno da uopće nije praćen utjecaj vlage i temperature na ove uređaje. Izdvojeno je i mišljenje uposlenika FUCZ-a da je riječ o “kvalitetnom šatoru”. Tvrdi se i da su zatečena tri respiratora koja su bila izvađena iz kutije.

Ukazano je na to da je vozač FUCZ-a dovezao respiratore s Aerodroma Sarajevo bez preuzimanja ijednog dokumenta.

SMS upozorenje Fadilu Novaliću

Tužilaštvo je ukazalo na to da je 3. aprila prošle godine, kada je ugovor o kupovini zaključen, direktor ureda Vlade Federacije Bosne i Hercegovine Hasan Ganibegović dobio SMS od Edvina Kučukovića. Nije obrazloženo ko je Kučuković, ali je objavljen sadržaj SMS-a.

“Molim vas proslijedite ovo do premijera. Hoću da mi je savjest čista u ovim teškim vremenima. Čuvajte se respiratora koje ste nabavili. Pacijenti umiru na tim respiratorima, jer dolazi do rupture pluća. Ovakve vam mogu nabaviti hiljadu komada po cijeni od 9.000 dolara”, napisao je Kučuković.

Ganibegović je navodno isti dan poruku proslijedio federalnom premijeru Fadilu Novaliću iz Stranke demokratske akcije (SDA), koji je također optužen.

Hodžićeva branjenica Mirna Avdibegović je upravo imala primjedbu na to što tužilaštvo nije navelo ko je Kučuković.

Ponovljeno je da je optužena federalna ministrica finansija Jelka Milićević iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) znala kakve dokumente potpisuje, tj. da je znala da se odnose na kupovinu respiratora. Njena branjenica Senka Nožica tvrdi da nigdje u dokumentima nije navedeno da je riječ o kupovini respiratora, već samo da je navedena cijena kupovine.

“Hodžić znao da ne može nabaviti prvobitno tražene respiratore”

Tužilaštvo je pri stavu da je Hodžić već 5. aprila 2020. znao da ne može kupiti prvobitno tražene respiratore, ali da je nastavio provoditi aktivnosti u cilju kupovine. S tim u vezi je predočena Hodžićeva komunikacija s pojedincima iz kompanije preko kojih je pokušavao kupiti ove uređaje. Riječ je o komunikaciji preko mobilne aplikacije WhatsApp i preko maila.

Između ostalih, komunicirao je sa Sanjom Lekić iz kompanije BTL Medical iz Podgorice i direktorom riječke firme Exotrade Bornom Cicerom. U jednoj od WhatsApp grupa mu je Dušan Nesić kazao da nije moguće nabaviti prvobitno tražene respiratore te mu je kao alternativu ponudio respiratore ACM812A iz Kine, koji su u konačnici kupljeni.

Cicero je u emailu poslanom na adresu fikret@jasamizsrebrenice.ba potcrtao razloge zbog kojih je teško nabaviti prvobitno tražene respiratore. Tužilaštvo smatra da je Hodžić spomenutu mail adresu koristio za dogovaranje kupovine.

“Poslije 100, hoće da kupi još 300 respiratora”

Tužilac je ponovio da je riječ o respiratorima koji nisu za liječenje “COVID pacijenata”. Hodžićeva braniteljica je na to reagovala poručivši da “ne postoje respiratori za COVID pacijente”.

Istaknut je WhatsApp razgovor između osobe označene kao K. M. i Sanje Lekić, u kojem je osoba K. M. napisala da bi Hodžić nakon “kupovine 100 respiratora, kupio još 300”.

Osim navedenih, spornu kupovinu 100 respiratora za više od 10 miliona KM optužen je i suspendovani direktor FUCZ-a Fahrudin Solak. Njegova braniteljica se požalila da zbog količine materijala koje tužilaštvo smatra dokazima Solak ne uspijeva ostvariti uvid u sve dokaze.

Branitelji optuženih tvrde da se tužilaštvo koristi dokazima koje nije navelo u optužnici te dokazima o kojima odbrana nije obaviještena. Požalili su se i na predočavanje dokaza o komunikaciji preko mobilnih aplikacija smatrajući da tužilaštvo njima može manipulisati u smislu da hronološki ne obrazlaže tok dešavanja, tj. razgovora.

Tužitelji u aferi “Respiratori” su Džermin Pašić i Mirza Hukeljić. Naredno ročište na Sudu Bosne i Hercegovine je zakazano za 16. juni, kada bi se ponovo trebali iznositi materijalni dokazi.

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print